Primitív túlélési képességek (ha nincs nálad semmi)

Eltévedtél az erdőben? Egyedül? Úgy érzed nincsenek meg benned azok az alapvető képességek, amelyek a túléléshez szükségesek?

Ugye te is belátod, hogy a szabad ég alatt sokat könnyíthetnek napjaink modern technikai vívmányai? Fontos megjegyeznem, hogy a múlt embere nem rendelkezett GPS-szel, gázfőző készülékkel vagy elemlámpával. Számára az volt fontos, hogy birtokában legyenek a túléléshez szükséges alapvető képességek. Szerintem ez Neked is fontos lehet a túléléshez, ezért segítek!

Tény, hogy az emberek nagy része sok eszközt és kütyüt felhalmozott olyan különböző helyzetekre a túlélése érdekében, mint például természeti katasztrófák, gazdasági összeomlás vagy akár háborús szükségállapot. Elég csak megemlíteni, hogy például árvíz majdnem minden évben van, a háború pedig itt kopogtat a szomszéd országban tőlünk pár száz kilométerre. Felkészülni és felszerelkezve lenni jó dolog, de ha mindezt egy alapvető háttértudás (felszerelés nélküli túlélés) megszerzésével kezdjük, az a legjobb! Ez azért előnyös, mert sok egyén és család kerülhet olyan vészhelyzetbe, amikor nincs ideje összeszedni a felhalmozott tartalékokat, felszereléseket.

Ekkor lehet szükséged egy olyan alapvető tudásra, képességre, mely szükséges a túléléshez. Tisztában kell lenned azzal, hogy hogyan tartsd tested melegen, hogyan készíts menedéket, fegyvert és különböző szükségeszközöket, és természetesen, hogy hogyan szerezz táplálékot bármilyen olyan jellegű modern eszköz nélkül, amit elengedhetetlennek gondolnál.

Gyűjts köveket és fát, hogy fegyvert és szükségeszközöket készíthess!

Az első feladat, hogy a környezetedben megtalálható dolgokat összegyűjtsd, melyekből hasznos eszközöket és fegyvereket tudsz készíteni. Ilyenek lehetnek éles kövek, amiket késként vágásra használhatsz, vagy akár egy botra rögzítve lándzsának vagy kalapácsnak, és jól jöhet mind a menedéképítésnél, mind vadászatnál.

Tartsd észben, hogy ez az a feladat, amit olyan gyorsan meg kell csinálnod, amint csak tudsz, mivel a fegyverek és eszközök megléte magabiztosságot adhat, és segíthet olyan további feladatokban, mint a tűzrakás vagy a menedéked megépítése.

Készíts menedéket, mielőtt leszáll az éj!

Elkerülhetetlen, hogy megkezd a menedéked megépítését pár órával azelőtt, hogy besötétedne. Ugyebár sötétben közel lehetetlen, hogy bármit is csináljunk a csillagok és a hold nyújtotta fény mellett. A menedék építéséhez idő kell, legfőképp, ha azt akarjuk, hogy megóvjon minket az esőtől és a széltől, vagy bármitől, ami ezeknél is rosszabb. Keress barlangokat, ezzel is ellensúlyozva azt az időt, amit az építéssel töltenél, de tartsd szem előtt, hogy ott akár olyan állatok is megbújhatnak, amik veszélyt jelenthetnek rád! Ha nincs barlang a közeledben, a készített eszközökkel gyűjts össze vastagabb faágakat, rönköket, melyből menedéket építesz, és halmozz a tetejére leveleket, vagy olyan ágakat, melyen levelek vannak, ezzel is saját védelmed növelve a fejedre hulló dolgok ellen.

Rakj tüzet!

A tűz nem csak azért elengedhetetlen, hogy melegen tartsa a testedet, hanem azért is, hogy főzz és távol tartsa a ragadozó állatokat éjszaka. A tüzet is sötétedés előtt kell meggyújtanod, de ne feledd, ez is időbe telik, ha nem állnak rendelkezésedre olyan „űrkorszaki” eszközök, mint egy öngyújtó, vagy egy gyufa. Több módszer is segítségedre lehet a tűzgyújtásban, melyekből az egyik a következő:

Gyűjts gyújtóst (kis botokat), száraz ágakat, és “öreg ember szakállát“, ami gyakran található a fákon. Láss neki egy fadarabból fográcsot lehámozni és készíts belőle egy kis halmot, valamint szükséged lesz még egy nagyobb fadarabra, melyhez hozzádörzsölheted majd a gyújtóst. Kezd el a gyújtóst hegyével a fához dörzsölni, úgy hogy folyamatos súrlódást tarts fenn. Amint a füst megjelenik, helyezd oda a halmot, így az könnyen lángra kaphat és kezdd el fújni, ezzel is segíted az égési folyamatot, mivel oxigént adsz a tűznek. Ezek után készíts kisebb faágakból egy rakást, és vidd oda a tüzed. Ne feledd, a tűz elalszik, ha nem táplálod!

Gyűjts vizet és élelmet!

Az élelem gyűjtése, valamint tiszta ivóvíz nyerése lehet a legnehezebb feladatod, ha nincs segítségedre semmilyen eszköz a túlélés során. Ennek egyik oka, hogy a mai modernkorban ezekhez mindennap könnyedén hozzájutunk, ily módon függővé válunk a rendszertől. Mindezen túlmenően lehetséges vízhez és élelemhez jutni, ha birtokában vagyunk a túléléshez szükséges alapvető képességeknek. Először is gyűjts és raktározz el minél több vizet, ha ez nem lehetséges, akkor keress egy helyet, ahol van közeli ivóvízforrás (például egy forrás vagy patak) a közeledben.

A célszerszámod kiválasztásában vedd figyelembe, hogy mi számodra a legfontosabb. Például ha különböző ehető bogyókat akarsz gyűjtögetni, szükséged lehet valamire, amibe beleteszed, akár egy kosárra. Ha például vadászni szeretnél, akkor pedig valami élesre lesz szükséged, amivel egy lándzsát csinálhatsz vagy egy kést. Íjat és nyilat is készíthetsz (sőt ez az egyik legjobb eszköz, hiszen nehéz testközelébe kerülni egy nyúlnak  vagy egyéb állatnak), ám ez sokkal több tudást és időt igényel. Mindemellett, ha vadászni szeretnél, vedd figyelembe, hogy milyen állatot ejtesz el, és milyen eszközökre van szükséged az elkészítés és a sütés közben. Gondold át, milyen módokon tudod elkészíteni az ételt (vízben megfőzöd, sütöd, füstölöd) és ennek függvényében alakítsd át a tűzrakó helyed.

Forrás: survivallife.com
Kép forrása: Flickr | Mike Petrucci