Önvédelmi tippek nőknek

Amikor támadásokról beszélünk a nőknek sokkal nehezebb dolguk van mint a férfiaknak. Nemcsak azért, mert valószínűleg gyengébbek támadójuknál, hanem mert gyakrabban esnek áldozatul, hiszen könnyebb célpontnak tűnnek. Sokszor teljesen mindegy, hogy valaki mennyire van jó erőben, ha meglepik, még a legedzettebbek is leblokkolhatnak. Ijesztően hangzik, de sajnos bármikor, bárkivel megtörténhet, hogy áldozattá válik. Egy parkolóházban, vagy a parkoló autóban, mikor épp jegyzetel vagy számol valamit, kocogás, vagy séta közben, esetleg az otthonában. Éppen ezért a legfontosabb, hogy mindig legyél éber, figyelj a körülötted lévő dolgokra és emberekre.

Írásunkban nem a támadási helyzet kezeléséhez, hanem annak megelőzéséhez szeretnénk felkészülési tippeket adni, illetve felhívni a figyelmet a téma fontosságára.

A legfontosabb a megelőzés:

Figyelj oda! Egy csendes környéken, ahol kevés ember és autó jár (még, ha az a hazavezető út is vagy a park, ahol mindig kocogni szoktál és eddig soha nem történt semmi gond) ne a telefonod nézd, ne hallgass zenét. Ez a legrosszabb, amit tehetsz, hiszen későn fogod észrevenni a támadót és ha sikítasz is, egy ritkán lakott, csendes helyen nem biztos hogy időben meghallja valaki.

Tartsd meg a távolságot! Gyakran előfordul, hogy az utcán megállítanak. Először persze mindenki arra gondol, hogy biztos útbaigazítást kérnek. Ha nincs körülötted sok ember, tartsd meg a távolságot, ne engedd hogy túl közel jöjjenek hozzád. Ez nem udvariatlanság, nem kell megbíznod egy idegenben!

Ne ülj túl sokáig egy parkoló autóban! Ha beszálltál az autóba zárd le és csak utána intézd a dolgod. Ha sötét van, és a környéken sehol senki, egyáltalán nem biztonságos, ha nyitva hagyod az ajtókat. Valaki elviheti a táskádat és akár az autódat is, vagy még rosszabb esetben megtámadhat.

Legyen nálad paprikaspray, gázspray! Tartsd a táskád egyik kis zsebében, ahonnan könnyedén elő tudod venni.

Ha észreveszed, hogy valaki követ, hívj fel egy ismerőst! Mondd el neki hol vagy, és észrevetted, hogy követnek ezért aggódsz. Ne tedd le a telefont, hogy hallja ha valami gond lenne, de ne is terelje el a figyelmed.

Mindig tudja valaki, hogy merre jársz! Ha futni indulsz, vagy a buliból egyedül mész haza, mondd el egy barátodnak.

Ha megtámadtak:

Ezt nagyon könnyű leírni, de amikor ilyen helyzetbe kerülsz pánikolsz és nem feltétlen fogsz emlékezni sok mindenre. Mindenképpen menj el egy alap önvédelmi órára, ahol szakképzett oktatók megtanítanak a helyes viselkedésre és arra, hogy ha fizikai erőszakra kerül a sor, mit kell tenned.  Ne feledd, semmilyen írás nem helyettesíti a megfelelő képzést, fizikai és mentális felkészítést!

 

Forrás: survivallife.com

Kép forrása: Flickr | Michael