Mit tegyél áramkimaradás esetén?

Elment az áram? Nem tudod mennyi ideig? Ez már biztosan megtörtént sok mindenkivel, és még ha nem is kerültek életveszélyes helyzetbe, jobb felkészültnek lenni és biztonságosabban átvészelni ezt a szituációt. Ehhez adnánk az alábbiakban pár tippet.

1. Tarts elemlámpát több helyen szerte a házban, ahol könnyen hozzáférhető. Ne feledkezz el egy jó adag tartalék elemről sem. Tarthatunk különböző elemlámpákat, dinamósat, kisebbet, nagyobbat, és nem árt ha fényrudak is vannak kéznél, melyről olvashatsz egyik előző cikkünkben.

2. Legyenek kéznél  nagyobb begyújtásra alkalmas gyufák, olaj, propán vagy gyertyás lámpás. Ne bízzunk feltétlenül az elektronikai eszközökben, plusz ha van kandallónk, kályhánk amibe be tudunk gyújtani, jól fog jönni. Ha jóval hosszabb időre megy el az áram, a kertben tűzrakáshoz és főzéshez is szükségünk lehet rá.

3. Legyen otthon elemes, napelemes vagy dinamós rádió, ami a külvilággal való kapcsolatfelvételt szolgálja. Bizonyosodjunk meg róla, hogy működik, úgy, hogy legalább egyszer teszteljük egy évben.

4. Gyakorlás teszi a mestert. Tanulj meg a szabadban rakott tűzön ételt készíteni, szén vagy fa felhasználásával. Legyen nálad gyufa, öngyújtó vagy tűzgyújtó, amivel életre keltheted a tüzet.

5. Legyen nálad kézi konzervnyitó, hogy ki tudd bontani a tartalék konzerveket. Ha nagy kávéfogyasztók vagyunk, akkor kézi kávédaráló és előre darált kávé is legyen a készletünkben.

6. Töltsd ki a fagyasztó üres helyeit vízzel töltött palackokkal. A fagyott víz kitölti a levegős tereket így tovább hidegen tartja az ételeket, ha elmegy az áram. Ne felejts el helyet hagyni a palackban a jégnek terjeszkedni.

7. Ha vezetékes telefont használunk (habár ez elég valószínűtlen manapság) legyen kéznél legalább egy mobiltelefonunk. Figyeljünk rá, hogy mobiljaink nagyrészt fel legyen töltve, és tarthatunk otthon power bank-ot, ami mérettől függően fel tud tölteni egyszer vagy többször egy telefont. Okos dolog még napelemes és autós töltőt is kéznél tartani.

8. Ha elektromos a garázsajtónk, bejárati kapunk, tanuljuk meg, hogy tudjuk kézi erővel kinyitni őket. Az ilyen és hasonló dolgoknak az instrukcióit, leírását, kiskönyvét tartsuk könnyen elérhető helyen.

9. Mindig legyen félig tele az autónk tankja. A benzinkutak nagy része nem fog üzemelni egy nagy áramkimaradás esetén. Ha valami nagy vihart jósolnak, előtte ne felejtsük el megtankolni autónkat.

10. Amikor elmegy az áram húzzunk ki minden érzékenyebb elektronikai eszközt, mint a számítógép, nyomtató, televízió, hi-fi stb. Ha visszajön az áram, túlfeszültség léphet fel és tönkreteheti ezeket az eszközöket. Hasznos túlfeszültségvédőt alkalmaznunk, de a legbiztonságosabb, ha kihúzzuk a falból ezeket az eszközöket.

11. Csak akkor nyissuk ki a hűtőszekrényt/fagyasztót, ha szükséges és előre gondoljuk át mit veszünk ki. Egy zárt hűtő, attól függően mennyire van telepakolva és a ház mely pontján van (meleg konyha a 8-adikon, vagy egy családi ház hűvös garázsrésze), 4-től 24 óráig is hidegen tarthatja az ételt, egy fagyasztó pedig 24 vagy akár 48 óráig is, de ez típus és időjárás függő is. Ha 4 fokra melegszik, és hosszabb ideig ennek van kitéve az étel, akkor inkább dobjuk ki. Figyeljünk nagyon oda a romlandóságra, ilyen helyzetben ne kockáztassunk egy ételmérgezést.

12. Tartsunk könyveket, társasjátékokat, kártyákat és egyéb olyan eszközöket, amik leköthetnek és szórakoztathatnak minket áramkimaradás esetén. Egy kis csokoládé és bor vagy whisky is kedélyjavító lehet. A hozzáállásunk a minden, nagyon fontos hogy pozitívak maradjunk amennyire csak lehetséges.

13. Zárjuk be az ajtókat és ablakokat, főként ha kevésbé biztonságos környéken lakunk, figyeljünk nagyon oda az esetleges betolakodókra. Ilyen helyzetekben gyakori a rablás, betörés, fosztogatás.

14. Nagyon figyeljünk a lehetséges szén-monoxid mérgezésre, amit pl. faszénen sütés, vagy a házban működtetett generátor okozhat. Ne égessünk faszenet és ne használjunk üzemanyaggal vagy propánnal működő eszközöket a ház belsejében. A garázsban és a verandán se használjuk ezeket, csakis a szabad ég alatt.

15. Jelezzük az áramszolgáltató felé, ha valamilyen egészségügyi eszközt üzemeltetünk otthon, mint pl. egy oxigén generátor vagy dialízist végző gép.  A szolgáltatók nagy része ezt figyelembe veheti és előbbre priorizálhatja otthonunkat a helyreállítás tekintetében.

16. Ha megengedhetjük magunknak, szerezzünk be egy hordozható generátort, aggregátort. Tanuljuk meg használni és teszteljük rendszeresen. Figyeljünk rá, hogy legyen elég üzemanyagunk hozzá, amivel akár egy hétig is működtethetjük. Továbbá tartsuk észben, hogy nem kell folyamatosan üzemelnie, a hűtőszekrény kibír egy éjszakát, ha nem nyitogatjuk.

Ne várjuk meg míg ilyen helyzetbe kerülünk, készüljünk fel míg minden rendben van, rengeteget fognak számítani ezek az óvintézkedések, ha vészhelyzetbe kerülünk, de egy rövidebb áramkimaradás esetén is jócskán megkönnyítik dolgunkat. Ezen kívül beszerezhetünk kifejezetten áramszünetre összeállított túlélő felszerelést magunknak, illetve egy olyat, ami elegendő egy 4 fős család részére.

Forrás: survivalkit.com
Kép forrása: Flickr | jasleen_kaur