Mindent vásárolhatunk a netről

Using A Computer For Browsing Internet And Checking Email

Hol vannak már azok az idők, amikor boltról boltra kellett járni a tökéletes portékáért. Ma már néhány kattintással bármit megvehetünk a világhálón.

webshopAz internetes vásárlás virágkorát éli, évről évre egyre többen rendelnek a neten: 2015-ben a több mint 7 millió, világhálót böngésző magyar fele rendszeresen költött webshopokban, de 85 százalékuk legalább egyszer vásárolt már az interneten.

Ám a net nemcsak a kereskedők, de a bűnözők között is egyre népszerűbb felület: az online piacon áldozatra lesnek a csalók is! A Blikk Online nem is olyan régen számolt be egy fővárosi nőről, aki 120 embert vert át nem létező termékekkel. Internetes áruházában márkás órákat, ékszereket, ruhákat és gyógyászati segédeszközöket kínált 3000-50 ezer forint értékben.

A pénzt egy külön számlára előre elutaltatta, a termékeket viszont hiába várták a vevők. 2015 októberében 56 vásárlót vert át különböző műszaki cikkekkel két férfi, míg 2014-ben egy ötfős banda vezetett meg 73 gyanútlan vásárlót. Utóbbi ügyben eljárást folytat a kalocsai rendőrség.

Érdemes résen lenni, hiszen néhány egyszerű szabály betartásával biztonságosan költekezhetünk a számítógép előtt ülve.

Olcsó húsnak híg a leve

Árulkodó jelekből következtethetünk arra, hogy kétes oldalra tévedtünk: a piachoz viszonyított kiugróan alacsony árak adhatnak először okot a gyanakvásra. Ha a kártyaadatokat kéri a rendszer, akkor szinte biztos, hogy rossz helyen írunk. Ilyenkor az adatokat nem szabad megadni, mert alaposan ráfizethetünk.

Ezért nagyon fontos, hogy csak a legszükségesebb adatokat áruljuk el!

webshop2

Soha ne adjunk meg több adatot, mint amennyi a vásárláshoz szükséges, kártyás fizetés esetén pedig egy független fizetési szolgáltatón keresztül utaljuk el a pénzünket!

A legbiztonságosabb, ha a bankunkkal hitelesítő kódot küldessünk magunknak sms-en kártyás fizetés esetén.

Aki a becsületes kereskedőkkel ellentétben netes csalásból akar meggazdagodni. alaposan megütheti a bokáját:

– Jogellenes adatkezelésért legfeljebb 2 év szabadságvesztést kaphat valaki, azonbanha pénzt is kicsal az emberektől, akkor csalás miatt akár 5-10 évre is bezárhatják.

Ha mégis visszalépne

A vásárlástól elállhatunk 14 napon belül, Indoklás nélkül. Ez alól kivételt jelentenek az egyénre szabott és romlandó termékek, a kibontott fehér neműk, a szabadidős tevékenységek és a repülőjegyek. Elállás esetén a webshopnak minden költséget vissza kell fizetnie, mi magunk a visszaküldést álljuk.

A bejegyzés eredetileg az MNS Védelem Kft. blogján jelent meg.