Milyen zárat ajánl egy profi zárfeltörő?

Ha valaki az otthonát akarja megvédeni, nem elég csupán megvennie a legdrágább zárat, olyan biztonsági ajtóra is szüksége lesz, amit nem lehet egyszerűen befeszíteni vagy berúgni, széttörni.

A kínai itt nem jó

Elég sokan vásárolnak nagyon olcsó, de névtelen, kínai gyártmányú biztonsági ajtókat, azonban ezeket általában nagyon rossz minőségű zárakkal szerelik fel.

Ezek még betörők nélkül is gondot okoznak, mivel hamar tönkremennek, ilyenkor pedig a tulajdonos sem tudja kinyitni őket.

A lakásba beragadó vagy hazajutni nem tudó tulajdonoson pedig csak a zár teljes kifúrásával és cseréjével lehet segíteni, ráadásul a szabványokhoz nem pontosan igazodó méretek használata miatt sokszor az új, jó minőségű zár beszerelése sem egyszerű feladat.

Sok kínai ajtó műanyag borítású, belsejében csupán kartonpapírt tartalmaz: mivel a felület nem áll ellen a fizikai hatásoknak, egyszerűen szét lehet vágni, és ki lehet ütni a helyéről.

A nem biztonságos zárral felszerelt kínai ajtókat egy speciális kialakítású univerzális kulccsal is ki lehet nyitni.

Van, ami fél perc, van, ami negyed óra

Még a drága zárak között is akad olyan, amelyet gyerekjáték kinyitni. Az interneten egy zárgyártó cég nevére és a “lockpicking” kifejezésre rákeresve egy sor olyan bemutatót lehet elérni, amelyen a zárak kinyitását demonstrálják.

A betörők általában mechanikai úton oldják meg a bejutást: egy nagy fogót szorítanak a zárbetét kilógó részére, és egy erős mozdulattal eltörik azt. Ez ellen csak úgy lehet védekezni, ha az ajtó és a zár megfelelő kialakítású, tehát egy kissé sem áll ki, így megfogni sem lehet semmivel.

Egy másik lehetséges védelmi eszköz a Gordiusz védőpajzs nevű magyar fejlesztés, ez tulajdonképpen egy erős fémlapból készült takarás a kulcslyuk elé. Egy speciális, golyóscsapokat használó miniatűr kulccsal lehet kioldani, és elhúzni a kulcslyuk elől.

A nagyjából harmincezer forintba kerülő védelmi eszköz a zár teljes környékét lefedi, és zajtalanul, gyorsan nem is lehet megfúrni a felületét.

Létezik már biztonsági mikrochipet tartalmazó zár, amely feltörhetetlen. Lényege, hogy a nyitást akadályozó apró csapok mellett a zárban még egy (gombelemekről működő) apró elektronika is található, amely a kulcs végébe épített apró lapkát vizsgálja meg. A zár csak akkor nyílik ki, ha egy előzetesen hitelesített chipet érzékel a kulcsban.

A zár előnye, hogy egy speciális programozókulcssal utólag is meg lehet akadályozni, hogy egy korábban valakinek kiadott kulcs később nyissa a zárat, de a letiltást utólag bármikor meg is lehet szüntetni. A megoldás hátránya, hogy az elemek cseréjéhez ki kell csavarozni a zárat az ajtóból. Zárspecialista kollégánk szerint 15-20 ezer forintért már korrekt minőségi szintet biztosító zárakat lehet kapni: ha egy betörő látja, hogy az adott ajtót macerás kinyitni, valószínűleg könnyebb prédát keres a környéken.

Hívjon minket, és segítünk a kiválasztásban!

Kérjük, küldd tovább ismerőseinek ezt a levelet, hogy minél többen értesüljenek a zárfeltörések megelőzésének lehetőségeiről!

A bejegyzés eredetileg az MNS Védelem Kft blogján jelent meg.

Ne maradj le a legfontosabb biztonsági tippekről. Szemezgess további bejegyzéseink közül.