Mi van a modern világ után?

magyaristvanprofil
Magyar István /alezredes/

Modern világban élünk. Sokszor halljuk ezt a kijelentést, bár arra kevesen gondolnak, hogy ez a kijelentés relatív. Kinek mit jelent a modern világ az függ attól, hogy a világ mely pontján és milyen körülmények között él. Sokszor dühítő a napi életünkben, ha lefagy a számítógépen az operációs rendszerünk, vagy a legrosszabb pillanatban merül le a mobil telefonunk. Viszont a világ számos országában a napi ivóvíz, és az élelem beszerzése okoz gondot az embereknek. Tehát mindig a pillanatnyi helyünk a földgolyón és az ott uralkodó helyzet az, ami meghatározza, hogy a modern világ mely vívmányát tudjuk használni vagy melyiket vagyunk kénytelenek nélkülözni.

 

Sokszor nem is gondolunk rá, hogy megszokott mindennapjainkat és komfortunkat az élet extrémitásai egyik pillanatról a másikra milyen módon befolyásolhatják, vagy változtathatják meg.

A legdurvább helyzeteket nem is említve például, egy egyszerű több napos áram, vagy gázszolgáltatás kimaradás, tűzeset, árvíz, földrengés, havazás, a közlekedés megbénulása és még lehetne sorolni. Ezek az események jelentősen és rövid időn belül megváltoztathatják az életünket és órákig, vagy akár napokig korlátozhatják a létfenntartáshoz szükséges alapvető igények kielégítését.

A kérdés magától adódik: Fel vagyunk készülve ezekre a helyzetekre?

Tudok segíteni magamon, a családomon vagy másokon? Van e elég ismeretem ahhoz, hogy szükség megoldások alkalmazásával megfeleljek a kihívásoknak és életben maradjak?

De vegyünk ennél egy egyszerűbb példát. Családi-, baráti körben vagy egyénileg túrázni, táborozni megyünk. Sokaknak a felszerelés összeállításánál már problémáik lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy kellően felkészültek e a természetben történő tájékozódásra, alapvető viselkedési normák betartására és egy váratlan helyzet kezelésére.

Sajnos a válasz sok esetben az lenne, hogy NEM vagy vannak felületes ismeretek, de nincs gyakorlati tapasztalat.

A „Modern Robison” ehhez szeretne segítséget nyújtani, a legegyszerűbb, de korszerű és kipróbálható ismeretekkel, gyakorlati fogásokkal. A közelmúlt néhány történése, természeti eseményei azt sugallják, hogy ezekre az ismeretekre szükség van, mert az élet akkor produkál meglepetéseket, amikor a legkevésbé számítunk rá.

A lehetőség adott, csak el kell szánni magunkat és fel kell állni a fotelból!

 

A jelszó: „LÉGY FELKÉSZÜLT!”

magyaristvan

Budapest, 2015. október 15.                               Magyar István

 

 

Kép Forrása: Flickr | Ty’Onah Gallman