Mi a teendő lehetséges kutyatámadás esetén?

Az egyik előző cikkünkben leírtuk, hogy hogyan kell kezelni az állatharapásból származó sérüléseket, azonban érdemes először megpróbálni elkerülni a támadást. Ebben a bejegyzésben, konkrétan a kutyákkal kapcsolatos támadások megelőzését mutatjuk be, azt hogy mit tegyünk ha megtámadott, és milyen árulkodó jelei vannak barátságos vagy ellenséges szándékaiknak.

Hogyan előzd meg

1) Ne pánikolj

Van igazság abban a régi mondásban, hogy az állatok megérzik a félelmet. Ha izgatottak leszünk, nekiállunk futni, sikítozni, csak az önbizalmát tápláljuk a támadásban, vagy még rosszabb esetben, fenyegetésnek veszi a viselkedésünket.

2) Légy merev és mozdulatlan

Ha közelít egy kutya, álljunk meg egy helyben, karjainkat magunk mellett tartva, mint egy fa, és tekintsünk félre. Sok esetben a kutya elveszítheti érdeklődését és tovább sétál ha ignoráljuk:

 • Ne kapálózzunk a kezünkkel, vagy rugdalózzunk a lábunkkal, ezt a kutya könnyen fenyegetésnek veheti
 • Ne létesítsünk szemkontaktust, az is fenyegetésnek tűnhet
 • Álljunk oldalt a kutyának, de tartsuk a látószögünkben, ahelyett, hogy szembe állnánk vele és a szemeibe bámulnánk. Ez jelzi a kutyának, hogy nem jelentünk fenyegetést.
 • Ne nyissuk ki kezünket, emeljük fel karjainkat, hogy könnyebben belénk haraphasson. Tartsuk ökölbe a kezünket, így védve ujjainkat. A kutya nagyon közel jöhet, akár meg is szaglászhat minket, anélkül, hogy megharapna.

3) Ne próbálj meg elfutni.

A futás csak felélesztheti a kutya ragadozó ösztönét, hogy üldözzön és elkapjon. Töretlenül elkezdhet üldözni minket, még akkor is ha eleinte csak játékos szándékkal közeledett. Továbbá nem valószínű, hogy lefutjuk a kutyát, legalábbis jó részüket nem, sokat még biciklivel sem tudunk lehagyni.

4) Tereld el a kutya figyelmét valamilyen tárggyal.

Ha a kutya továbbra is fenyegetően viselkedik, ajánljuk fel neki valamit amin rágódhat, mint pl. egy hátizsák vagy vizes palack, ruhadarab stb., bármit, ami nem a kezünk vagy lábunk. Ez elterelheti a figyelmét, amíg kereket oldunk.

Ha olyan környékre készülünk, ahol tudjuk, hogy vannak veszélyes kutyák, vigyünk magunkkal valami játékot vagy “jutalom” falatot. Ha közelít felénk a kutya dobjuk el neki, hátha az után megy majd, nem utánunk.

Hogyan védd meg magad

1) Állj szembe vele és parancsold neki, hogy hátráljon

Ha nyugodtságunk, ignorálásunk, és békés szándékunk ellenére továbbra is agresszíven lép fel, álljunk szembe vele és határozottan parancsoljuk meg neki, hogy távozzon, a “vissza” vagy egyéb használatos magyar kifejezésekkel, amit ismerhet.

 • Használjunk erős, határozott, mély parancsoló hangot
 • Továbbra is kerüljük a szemkontaktust
 • A kutya elbátortalanodhat vagy meg is félemlíthetjük így a távozás mellett dönthet

2) Ha megtámad, támadj vissza

 • Ha a kutya elkezd harapdálni minket, meg kell védenünk magunkat. Üssük vagy rúgjuk a kutyát a torkánál,  orrán vagy a feje hátulján. Ez elkábíthatja kicsit, és időt szerezhetünk menekülésre.
 • Ilyenkor már felemelhetjük a hangunkat. Kiáltsunk segítségért miközben küzdünk a kutyával. Remélhetőleg valaki meghallja és segítségünkre siet. Sikítozni ilyenkor sem érdemes, mert akkor fokozhatja az agressziót.
 • Ha van nálunk valami bot vagy bármi más fegyvernek használható dolog, akkor üssük azzal a kutyát. Ne a feje búbját támadjuk, sok kutyának ott rendkívül vastag a csont, és ezzel csak felidegesítjük.
 • Olyan keményen küzdjünk, mintha az életünk múlna rajta, mert akár múlhat is! A kutyatámadások halálosak is lehetnek, és ha ok nélkül nem is akarunk egy kutyát bántani, ilyen szituációban muszáj erőszakhoz folyamodnunk.

3) Fordítsd a súlyodat az előnyödre

Helyezzük az egész súlyunkat az állatra, próbáljuk lenyomni a könyökünkkel és térdünkkel. A kutyák erősek harapdálásban, de rossz birkózók, ezért próbáljunk meg valami előnyös pozícióba jutni és eltörni a csontjaikat. Kerüljünk az állat fölé/hátára és koncentráljunk olyan területekre mint a torok vagy bordák, miközben próbáljuk távol tartani az arcunkat a karmolásoktól, harapásoktól.

 • Ha humánusabb megoldást keresünk, és meg  tudjuk oldani, üljünk a kutya hátára testsúlyunk egy részével, és nyomjuk le a nyakát, hogy mozgásképtelenné tegyük, amíg segítség érkezik.

4) Védd az arcod, mellkasod, torkod

Ha földre esünk a támadás során, nem csak nehezebb lesz visszavágnunk, de kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek az olyan létfontosságú területek, mint törzsünk, fejünk, torkunk. Ezeket a területeket kell a legjobban védelmeznünk, hiszen itt ejthetik rajtunk a legsúlyosabb sérüléseket, amik akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

 • Védjük testünk létfontosságú részeit, feküdjünk hasra, húzzuk be a térdünket, és ökölbe szorítva húzzuk a kezünket a fülünkhöz
 • Próbáljuk meg megállni a sikítozást és az arrébb gurulást, mert ez még jobban felbátoríthatja a kutyát

5) Lassan és óvatosan hagyd el a helyszínt

Ha a kutya elveszítette érdeklődését irántunk, lassan, hirtelen mozdulatok nélkül távozzunk a támadás helyszínéről. Nyugodtnak és hidegvérűnek maradni rendkívül nagy kihívás egy ilyen stresszes szituációban, de ez a legjobb, amit tehetünk ha éppen nem harapdál minket a kutya.

Elővigyázatossági, megelőzési tanácsok

1) Keressük a figyelmeztető jeleket

Sok kutya nem agresszív, csak kíváncsi vagy védi azt, amit a saját területének érez. Hogy elkerüljük a szükségtelen konfliktust, fontos hogy meg tudjuk állapítani, csak játszani akar a kutya, vagy valóban agresszív. Néhány fajta kimondottan vad természetűnek van titulálva, de valójában bármilyen közép és nagytestű kutya veszélyes lehet, ezért ne ignoráljuk az árulkodó jeleket, csak mert azt hisszük az adott fajtáról, hogy barátságos. Figyeljük az agressziónak, vagy éppen az ellenkezőjének a tipikus jeleit.

 • Morgás, vicsorgás, csupasz fogak, tipikus jelei az agressziónak és kezeljük is akként
 • Egy mérges kutya kimutathatja a foga fehérjét, főként ha alapvetően nem látszódnak neki
 • Hátrahúzott fülek, alacsonyan tartott, lapított fej, árulkodó jelei az agressziónak, míg a laza, ereszkedett fülek az érdektelenséget tükrözhetik
 • Ha a kutya nyugodt testtel közelít meg minket, egy enyhe görbülettel a teste középső táján, valószínűleg nem fog támadni
 • Azonban az egyenes, merev testtartás, amikor egy vonalban van a feje, válla és csípője, veszélyt jelenthet
 • A lassabb ügető közelítés nem jelez veszélyt, a kutya valószínűleg csak megnéz minket, míg az egyenletes, gyors, feszest tempóban közelítés agresszív jellemre utalhat

2) Ne bosszantsuk a kutyát

A kutyatámadások nagy része a helytelen állattartásból, nevelés, képzés hiányából ered. Sajnos a világ sosem fog kifogyni az alkalmatlan kutyatulajdonosokból, ezért jobb felkészültnek lenni. A józan eszünk is megmondhatja, hogy semmilyen állatot nem javasolt provokálnunk.

 • Ne piszkáljunk egy kutyát ha eszik, vagy a kölykeivel foglalkozik. Ilyenkor nagyon érzékenyek.
 • Ne vigyorogjunk a kutyára. Azt hinnénk, hogy jó benyomást keltünk egy nagy mosollyal, ám egy agresszív kutyának a fogaink megvillantása, az ellenkezőjét jelenti.
 • Az olyan kutyák amik huzamosabb ideig vannak kikötve valahova, agresszívebbnek bizonyulhatnak, ezért ne kerüljünk az általuk elérhető távolságon belül.

3) Kezeljünk minden ismeretlen kutyát fenyegetésként

A legjobb irányelv, ha mindent megteszünk, hogy elkerüljük őket. Ha látunk egy kutyát, mely veszélyes lehet, kerüljük el.

 • Jelentsünk a hatóságoknak minden veszélyes kutyát, vagy lehetséges kóbort, mely a környékünkön bóklászik
 • Tanítsuk meg gyerekeinknek, hogy semmilyen ismeretlen kutyát ne közelítsenek meg, hacsak nem győződtek meg teljesen arról, hogy nem veszélyes
 • Ha tisztességes távolságot tartunk egy ismeretlen kutyától, amíg meg nem bizonyosodunk ártatlanságáról, elkerülhetjük a rossz kimenetelű találkozások nagy részét.

Forrás: Wikihow.com
Kép forrása: Flickr | Tomás Fano