Így termessz krumplit gumiabroncsban

A krumpli hazánkban elég könnyen hozzáférhető és olcsó táplálékforrás, nemzeti ételeinkben is gyakran megjelenik. Ha szeretnénk házilag termeszteni, de nem áll rendelkezésünkre egy nagy kert, az nem jelent akadályt. Íme a leírás, hogyan tudjuk ezt gumiabroncsokat újrahasznosítva véghezvinni.

Először is le kell mosni a gumikat, kívül-belül egyaránt. Például elvihetjük egy autómosóba, egy magasnyomású mosóval letisztítani őket, majd bizonyosodjunk meg, hogy minden por és úton rákerülhető kosz és szennyeződést eltávolítottunk.

Figyeljünk rá, hogy szélvédettebb helyre rakjuk az abroncsokat, nehogy megsérüljenek a levelei, továbbá ügyeljünk rá, hogy semmikor ne legyen útban, nehogy felborítsuk. Nyomkodjunk le minden földből kinövő füvet, lóherét stb. és egy  vastag réteg újságpapírt fektessünk oda, ahova az abroncsokat rakjuk majd. Erre helyezzünk 2 réteg kartonpapírt, az egyiket hosszába, a másikat keresztbe, majd miután elhelyeztük a gumikat, levághatjuk a kilógó részeket. Az újság viszonylag hamar bele fog rohadni a földbe, de a karton jó ideig megvédi majd a gumit a füvektől, növényektől, amik fel akarnának nőni.

Igény szerint a felső abroncsnak levághatjuk az oldalsó felét a futófelületig, így nagyobb átmérőjű lesz az ültetőfelületünk.

Áztassuk el a kartonpapírt, majd tömködjünk az abroncs belsejébe újságpapírt, leveleket, szalmát, fűrészport vagy bármi mást, ami megakadályozza, hogy nedvesség jusson a belső karimába. Így ha jön az eső, ezek felveszik majd a plusz vizet, és tárolják, míg a növénynek szüksége nem lesz rá, és át nem szivárog középre.

krumpli1Miután kitömtük az abroncs belsejét, morzsoljunk 8-10 cm termőföldet, virágföldet a kartonlapokra, majd ültessük bele a krumplit. Ha rendelkezésünkre áll, rakhatunk egy kis tüzelőfa után maradt hamut a burgonya fölé, jó hatással van a növényre.

Miután helyükön vannak a krumplik, hamuval leszórva, takarjuk le egy réteg szalmával (ne nyomkodjuk le), aprított újságpapírral, komposzttal, vagy bármivel, amit talajtakaróként használhatunk, majd fedjük le a lukat egy darab üveggel, plexivel vagy ha nincs más, akkor sima műanyaggal, bár az előbbiek javasoltak. Hetente kell öntöznünk, ha csak nem esik 2,5 cm eső, hogy ne száradjon ki a föld, hiszen jó sok vízre lesz szüksége a megfelelő terméshez.

Ha a magasabb növények elérik a 15 cm-t, még 5 cm talajtakarót kell hozzáadnunk, a krumpli szárai közé óvatosan eloszlatva. Ha eljön az idő, rakjunk még egy abroncsot az első tetejére, és adjunk hozzá talajtakarót és vizet, amíg 5-6 abroncs magasságig érünk. Oldalról megtámogathatjuk 2-3 léccel, hogy ne boruljon fel viharban, vagy a kutyától. Ha már nem fagy éjjelente, eltávolíthatjuk az üveglapot a tetejéről, és ha 26 fok körüli vagy magasabb a hőmérséklet, akkor rakjunk egy réteg újságpapírt mindegyik gumi felső szélének tetejére, ez segít elvezetni a hőt, és megtartani a belső nedvességet.

Az első virágokat érdemes lecsipkedni. Ez segít a gyökereknek növekedni, ami miatt termesztjük növényünket. A második virágokat hagyni kell kinőni, majd idővel elkezdenek száradni a szárak, és talajfedővé válnak, ez után hamarosan el is kezdhetjük egyesével abroncsonként “kiásni” a krumplikat.

Kép forrása: Flickr | Tony Buser
Forrás: http://americanpreppersnetwork.com