Hogyan szűrd a vizet a természetben

Remélhetőleg minél több vizet tároltok otthon – a legjobb, ha tasakos tartós vizet ugyanis ezek akár 5 évig is elállnak – ha esetleg vészhelyzet esetén nem lehetne elugrani a sarki boltba venni egy újabb kartonnal, és a kocsiban, irodában stb.. is vannak tartalékaitok.

Azonban ha valamilyen katasztrófa során nem lenne csapvíz, és kifogyunk a tartalékokból, vagy kirándulás közben eltévedünk és elfogyott a vizünk, nem árt tudni, hogyan lehet biztonságosabban inni a természetben található készletekből.

Az állóvíz mindig veszélyesebb, de a folyóvíz is ugyanolyan szennyezett lehet, még egy kis tiszta forrás is, ha például valahol magasabban egy döglött állat került bele, megszennyezheti a forrás alsóbb részeit.

A forralást  semmilyen szűrés nem helyettesítheti, ha van rá módunk mindenképpen tegyük meg. E mellett viszont érdemes előtte megszűrni a vizet, főleg, ha különösen szennyezett, zavaros, koszos vízzel van dolgunk. Így nem csak a baktériumokat és vírusokat pusztítjuk el forralással, de előtte leszűrjük a nagyobb szennyeződéseket is.

Megfelelő szűrőt készíthetünk egy műanyag palackból:

szűrő

És a recept:szűrő2

  • A ruha, lehet bármely ruhánkból egy darab, vagy több géz, bármilyen szövet, ruhaanyag megfelelő. A fő célja, hogy elválassza egymástól a többi szűrőanyagot.
  • A homok és a kavics kiszűri a nagyobb szennyeződéseket és koszt.
  • A faszén kiszűri a vegyi szennyeződések nagy részét,  de persze nem mindent. A tábortüzünkből szerezhetünk faszéndarabokat, melyeket apróbbra törve alkalmazhatunk.

Ha nem áll minden “összetevő” a rendelkezésünkre, természetesen kevesebbel is érdemes végrehajtanunk. Akár csak ha kávéfiltert, párnatömést stb.. vagy hasonló anyagot tömünk a palackba, vagy egyszerűen csak egy ruhán átcsorgatva szűrjük a vizet.
Esetleg homokkal, szénnel vagy kaviccsal, amelyik rendelkezésünkre áll, kombináljuk, az előzőeket, nem baj, ha nem mindhárommal, a semminél így is biztonságosabb!

Ne feledd, ez nem szűri ki a vírusokat és baktériumokat, ez után még szükséges a forralás!
Persze vészhelyzetben, ha semmi más választásunk nincs, és az életünk múlhat rajta, a szűrés is jóval több mint a semmi, ha nem áll módunkban felforralni a vizet, nincs nálunk vízszűrős kulacs  vagy vízfertőtlenítő tabletta.  A tabletták sok időt spórolnak, kis helyen elférnek és egy darab akár egy liter víz megtisztítására elegendő.

UPDATE: Időközben a visszajelzések után észrevettük, hogy a képen egy alsó ruharéteg lemaradt, így ha nem akarunk homokot mosni a szánkba, akkor még a palack szája elé egy ruhaanyag szükséges, vagy az alsó kettő réteget mellőzzük. Egyébként a fotón fölötte látszik is a fehér ruhaanyag az alján, csak az ábráról maradt le.

Kép forrása: Holly Victoria Norval
Forrás: az instructables.com cikke alapján