Hogyan kezeljük az állatharapásokat

Nyáron gyakrabban járjuk a természetet, ha nagyvárosban is élünk, valószínű, hogy elmegyünk legalább egyszer kirándulni valami vadregényesebb tájra, mint a betonházak erdeje. Egy külföldi tengerparti nyaralásnál is van rá esély, hogy sétálunk egy jót a közeli zöld területeken, de a kutyák és macskák támadása még a városban élőknek is veszélyt jelenthet.

Ebből kifolyólag nem árt, ha rendelkezünk némi alapvető tudással, hogyan is kezeljük az állattámadásban szerzett sebeket, sérüléseket.

Természetesen ez nem helyettesíti a szekszerű orvosi ellátást, így amilyen gyorsan csak tudjuk, keressük fel a legközelebbi orvost állatharapás esetén!

A kutyaharapások, habár gyakoribbak, felületesebbek is. A fogaik tompábbak a macskafélékhez viszonyítva, de erősebb is az állkapcsuk, ezért zúzódásokat is könnyen okoznak.

A macskák fogai keskenyebbek és élesebbek, ezért mélyebb sebeket is ejthetnek. Minden harapás elfertőződhet ha nem kezeljük, de a macskaharapás, mivel a mélyebb szövetrétegekbe juttathat baktériumokat, könnyebben elfertőződhet. A veszettség és a tetanusz is két gyakori fertőzés, ami harapás okozta sebeken kerülhet szervezetünkbe.

1) Állítsuk el a vérzést közvetlen nyomást gyakorolva a sebre, kesztyűvel, gézzel, vagy bármilyen egyéb kötszernek alkalmazható dologgal.

2) Alaposan mossuk ki a sebet szappannal és vízzel. Tipp: Öblítsd ki a sebet egy tiszta vízzel töltött, 60-100 cm3-s fecskendővel, így eltávolíthatjuk a beágyazódott koszt és baktériumokat tartalmazó nyálat.

3) Használjunk fertőtlenítőt, hogy csökkentsük a fertőzés veszélyét. Használjunk Betadint vagy Benzalkónium-klorid-ot.

4) Ha civilizációtól távolabb vagyunk semmiképp se varrjuk be, zárjuk el a sebet. Minden állatharapás okozta sebet modern orvosi létesítményben kellene bevarrni, nem ajánlott túlélési körülmények között. Minden ilyen seb “koszosnak” minősül, bevarrásával kockáztatjuk, hogy bezárjuk a sebbe a baktériumokat.

5) Vegyünk le minden gyűrűt, karkötőt stb.. ha olyan helyen ér a harapás, ugyanis ha bedagad, utána nehéznek bizonyulhat.

6) Használjunk jeget vagy valami fagyasztóban lévő dolgot, hogy csökkentsük a fájdalmat és a gyulladást

7) Gyakran tisztítsuk a sebet és cseréljük a kötést egy gyógyulófélben lévő harapás okozta seben. Használjunk tiszta, iható vizet, vagy hígított fertőtlenítőt.

8) Alkalmazzunk fertőtlenítő kenőcsöt az érintett területen és tartsuk szemmel, figyeljünk az elfertőződés jeleire. Ezek lehetnek pirosság, duzzanat, vagy gennyedzés. Sok esetben a felület jóval melegebbnek tűnhet ha megérintjük.

9) Megelőzés gyanánt fontoljuk meg a szájon át alkalmazható (tabletta vagy folyadék) antibiotikumok alkalmazását túlélési szituációban. 500 mg Amoxicillin és Klavulánsav 8 óránként, egy héten keresztül jó kezelés lehet. 300 mg Klindamicin és 500 mg Ciprofloxacin kombináció, 12 óránként, is jó választás. Azithromycin, Metronidazol és Ampicillin-Sulbactam is egy alternatívának tekinthető.

A gyerekek és fiatalok traumaként élhetik meg az állati támadásokat, ezért egy kis tanácsadás/felvilágosítás hasznos lehet hogyan kerüljék el az ilyen állatokat, vagy hogyan kezeljék a sérüléseket. Kisgyerekeket sose hagyjunk állatok közelében egyedül, mert tragikus végkimenetele lehet.

Fontos megjegyeznünk, hogy vannak esetek amikor emberi harapásból származó sérüléseket szenvednek emberek. Körülbelül 10-15%-a az emberi harapásoknak elfertőződik, mivel 100 millió baktérium található egy milliliter emberi nyálban. Kezeljük úgy mint minden egyéb szennyeződött sebet!

Forrás: doomandbloom.net
Kép forrása: Flickr | State Farm