Hogyan jelezzünk segítségért a vadonban

Mindig szerepeljen a felszerelésünk között olyan eszköz (vagy inkább eszközök), melyekkel segítséget tudunk hívni, jelezni tudjuk, hogy bajban vagyunk. Mindig érezzük jól magunkat, de készüljünk fel erre is!

Itt van pár dolog, amit érdemes megfontolni, hogy elrakjunk hátizsákunkba. Ezek szó szerint megmenthetik az életünket bizonyos szituációkban.

  • Egy öngyújtó vagy egy szikravető valami jó gyújtóssal. Száraz gyújtóst találni a természetben nem mindig egyszerű. Rakjuk az öngyújtót és pl. a pamut golyókat egy lezárható zacskóba (pl.: simítózáras), így szárazak maradhatnak. Az egyik legjobb gyújtós alapanyag a pamut golyó, amit vihetünk otthonról.
  • Vigyünk magunkkal valamilyen élénk színű anyagot, például pólót, fejkendőt, vagy valamilyen ponyvát. Vagy mind a hármat. Miért is ne? Az élénk narancssárga például jó választás, ki fogunk tűnni vele környezetünkből.
  • Egy kis tükör. (Egy kompakt sminktükör vagy ha autóval vagyunk, és nincs más lehetőség, a visszapillantó tükör is tökéletes a feladatra.)
  • Paracord. Talán nem fogjuk jelzéshez hasznát látni, de talán mégis. Annyira sok oldalú ez az eszköz, hogy muszáj megemlíteni, és mindig magunknál tartani.
  • Síp.
  • És persze egy jó túlélő kés.

Néhány példa az alkalmazásukra

Jelzőtűz. Ha elvesztél a vadonban, a mielőbbi tűzgyújtás kritikus fontosságú, hiszen jó a hipotermia ellen továbbá a ragadozók és rovarok elriasztására. Minél feketébb a füstje annál jobb a jelzőtűz, mivel az jobban látszik és általában azt is jelenti, hogy valaki segítségre szorul. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy az égő tűzre minél zöldebb leveleket, növényeket rakunk. Észben tartandó még, hogy az égő gumiabroncsoknak is rendkívül fekete a füstje.

Ha van a közelben valami nagy nyitott terület,  akkor a földre is rakhatunk jelzést a légi járművek számára. Ezt tulajdonképpen bármilyen ággal, vagy egyéb anyaggal végre tudjuk hajtani, csak figyeljünk rá, hogy jól eltérjen a színe a földtől, látható legyen az égből.

International-Ground-to-Air-Emergency-Signals

Az élénk színű pólót, fejkendőt és ponyvát is használjuk ki. Vegyük fel a pólót, hogy messzebbről is kiszúrjanak minket. A fejkendőt használjuk rögtönzött zászlóként. Kössük ki valahova magasra, hogy könnyen észrevehető legyen. A ponyvát menedékként használjuk éjjel, de napközben tűnjön ki a környezetből, amennyire csak lehet. Erre a célra alkalmas lehet a webshopunkban található vészhelyzeti sátor is.

A tükör is egy remek eszköz jelzésre. Visszaverhetjük vele a nap fényét, így rendkívüli távolságokból is látszik. 3 egymást követő villantás az SOS univerzális jelzése.

Egy sípot lehetőleg mindig tartsunk magunknál. Nagyon kevés helyet foglal, akár a kulcstartónkon, nyakunkban is lehet és remek eszköz jelzéshez. Az univerzális jelzése az SOS-nek 3 egymást követő sípszó. Webshopunkban találtok is egy népszerű eszközt erre, egy többfunkciós vészhelyzeti sípot.

Érezzük jól magunkat a vadonban, de mindig legyünk okosak, használjuk az ösztöneinket, ismerjük a környezetünket, sose menjünk egyedül, és maradjunk közel egymáshoz. MINDIG legyen náluk iránytű és tartsuk figyelemmel milyen irányba haladunk.

Kép forrása: Wikimedia Commons
Forrás: survivallife.com