Ha tél akkor síelés: lécre fel, csatoljunk, de ésszel!

skiers group of+have fun and relaxation on winter mountain

Nincs is annál jobb, mikor télen a család együtt megy síelni.

A meseszép táj, a havas lankák, a friss levegő, az alpesi tehénlepény illat, a gőzgombóc, a munka és a hétköznapi teendők otthonhagyása adja a síelés mámorát.

Azonban rengeteg dologra kell ügyelnünk a sípályákon, hogy ez az élmény valóban szép emlék maradhasson.

Ebben a cikkben szeretnék tanácsokat adni a családoknak, hogy mire figyeljenek, mire készüljenek fel, ha együtt mennek csúszni a havas lejtőkre.

Az első és egyik legfontosabb, hogy sose síeljünk egyedül, mindig legyen társunk, aki adott esetben segítséget tud nyújtani nekünk.

Mielőtt felmegyünk meghódítani a hegyet, fontos átböngészni az adott síterep térképét, érdemes megtervezni, mely pályákon szeretnénk síelni. Ez főként a nagyobb, komplexebb síparadicsomokon ajánlott. Azonban nem csak a térképet szükséges tanulmányoznunk, hanem a napi időjárás előrejelzést, illetve a hóviszonyokat. Ezek ismeretében tudjuk megtervezni a napunkat. Fontos, hogy mindenki a tudásának megfelelő pályát válasszon. A pályajelölések az környező országokban egységesek, így könnyen tudnunk tájékozódni. A zöld és a kék pályák alkalmasak a kezdő síelők tudásfejlesztésére, a piros pálya a közepesen nehéz kategóriát jelenti, a fekete pálya pedig a szuper haladóknak ajánlott.

A pályameredekség és az időjárási viszonyok mellett fontos odafigyelnünk a felszerelésünkre. Megfelelő keménységű sílécet válasszunk, a kötésünk erősségét szakemberrel ellenőriztessük. Egy jó vaxolással csodákat lehet elérni a sípályán, ezt pedig könnyen megtehetjük a pálya aljában elérhető síboltokban, szaküzletekben.

Rétegesen öltözzünk a sípályára, hiszen, könnyebb levetni magunkról valamit, mint felvenni azt, ami nincs is nálunk. Ajánlott élénkebb színeket viselni, hiszen ködös időben jobban láthatóak az élénk, rikító színek. Védőfelszereléssel is készüljünk, bukósisak, kesztyű viselete kötelezően ajánlott, épp úgy, mint a síszemüvegé és a naptejé. Biztosítás és személyi igazolvány mindig legyen nálunk.

Nem csak az autópályán kell a kreszt betartanunk, hanem a sípálya havas lejtőin is a következő pontokban a síkresz fő szabályait olvashatjátok, melyet a FIS (Nemzetközi Sí Szövetség) állított össze:

 • Legyünk tekintettel a többi sízőre!
  Minden síelőnek úgy kell viselkedni a pályán, hogy másokat ne veszélyeztessen, és sérülést ne okozzon. Ide tartozik a megfelelő felszerelés használata is.

 

 • Tudásunknak megfelelő sebességgel síeljünk! Ne száguldozzunk!
  Mindig a tudásunknak, a terepnek a hó és időjárási viszonyoknak, valamint a pálya telítettségének megfelelően síeljünk.

 

 • Megfelelően válasszunk nyomvonalat!
  A felülről érkező sízőnek úgy kell a nyomvonalát megválasztani, hogy az előtte haladót semmilyen módon ne veszélyeztesse, beleértve a megijesztést is.

 

 • Ésszel előzzünk!
  Előzni minden irányból szabad a sípályán, de mindig akkora távolságra, hogy a leelőzött síelő bármely irányú mozgásához elegendő teret hagyjunk.

 

 • Nézzünk fel!
  A síelőnek, ha állásból újraindul, vagy besízik egy pályára, meg kell győződnie arról, hogy ezzel sem magát, sem másokat nem veszélyeztet.

 

 • Belátható területen álljunk meg!
  Tilos megállni a pálya szűkületében és beláthatatlan területein, letörések alatt! Esés esetén a lehető leghamarabb el kell hagyni az ilyen területet!

 

 • A pálya szélén gyalogoljunk!
  A följutáshoz és a legyalogláshoz egyaránt csak a pálya széle használható, ahol nem akadályozzuk a síelő társainkat.

 

 • Figyeljük oda a jelzésekre!
  Minden sízőnek kötelessége a pálya jelzéseinek, illetve a pályát felügyelő személyzetnek az utasításait betartani.

 

 • Segítség!
  Balesetnél kötelező segítséget nyújtani! Ennek elmulasztása nem sportszerűtlenség, hanem büntetendő cselekedet.

 

 • Személyi igazolvány mindig kéznél legyen!

Mindenkinek, aki a balesetnél jelen volt, függetlenül attól, hogy csak tanú, vagy a baleset részese, felelős vagy nem felelős a baleset bekövetkeztében, személyazonosságát meg kell adnia, így érdemes magunknál tartani iratainkat!

Ha gyermekkel síelünk mindig vegyük figyelembe a gyerekek teljesítőképességét és terhelhetőségét. Ha fáradt tartsunk egy gyors szünetet! A dekoncentráltság és a fáradság a legtöbb baleset kiváltó oka!

Véleményem szerint, jobb mindig edzővel, illetve sícsoporttal, egyesülettel síelni, hiszen a sítudásunkat, sítechnikánkat szakember segítségével tudjuk a leginkább elsajátítani, csiszolni, tökélyre fejleszteni. Az edzőtől kapott folyamatos visszajelzés és korrigálás kizárja a rossz mozgáselem beidegződésének lehetőségét.

 

Remélem cikkem segítségetekre lesz a téli csúszásnál, és Mindenki mesés élményekkel gazdagodik az év hideg évszakában!

Jó síelést kívánok!

Óvatosan! Vigyázzatok magatokra és környezetetekre!

viadalse

Írta:

Hellner Johanna Dorina
A VIADAL SE síoktatója