Ha Te fázol, a házikedvenceid is

Először is a cikk nem azoknak íródott, akik “Minek ezzel foglalkozni, jó helye van kint.” vagy “Úgysem fázik, van szőre.” gondolatokat vallják. A cikket azoknak szánom, akik gondos és felelős állattartók, akik törődnek kedvenceik jólétével és tudomásul vették, hogy a nem megfelelő állattartás felér az állatkínzással.

Amikor bekövetkezik a mostanában tapasztalt zord idő, akkor néhány dolgot meg kell tennünk annak érdekében, hogy megvédjük kedvenceinket. Te hogyan készítetted fel őt/őket a télre? Ha még eddig nem tetted meg, akkor adunk néhány tippet, ami segíthet.

Sokaknak ez furcsán hangozhat, hiszem még mindig él a köztudatban, hogy a kutyák és a macskák ellenállóak a hideggel szemben a bundájuk miatt. Ez viszont nem igaz! Az emberhez hasonlóan, az állatok is kihűlhetnek, megfagyhatnak. Ugyan sokkal magasabb a tűréshatáruk, de a mostani időjárási körülmények nagy megpróbáltatást jelentenek számukra. A hőmérséklet szinte minden este fagypont alatt van, és bármikor eshet a hó, vagy az ónos eső. Íme néhány tanács, amivel biztonságban tudhatod a házi kedvenced:

 • Ha van rá lehetőséged, legalább éjszakára engedd be a házba. Néhány hosszabb szőrű kutya és macska hidegebb éghajlatra lett tenyésztve, azonban semmilyen házikedvencnek nem kellene fagypont alatti hidegben kint lennie.

 

 • A napi kinti séták árthatnak a háziállatod mancsainak. Tartsd őket hidratáltan, hogy védd a só és egyéb vegyi anyagok ellen. Használhatunk például “háziállat bakancsokat”, ami minimalizálja a sókristályokkal, mérgező jégoldókkal és hasonló vegyszerekkel való érintkezést. Segíthet még az is, ha petrolátumot (ismertebb nevén vazelin-t) kenünk a a mancsukra mielőtt kiindulunk a szabadba.

 

 • A rövid szőrű fajták esetében fontoljuk meg, hogy egy pulóvert vagy valamilyen állatoknak szánt ruhadarabot adunk rá. A törzsük védelme extra meleget nyújt nekik.
kutya-ruha
Forrás: http://www.comfydogboots.com/
 • Érdemes megfontolni, hogy csökkentsük a fürdetések számát a hideg időszakokban. A megszáradás túl sokáig tarthat, és a túl gyakori fürdetéssel kockáztatjuk, hogy kiszárad a bőre.

 

 • A kinti kóbor vagy csak kalandozó macskák bemászhatnak a motorháztetőnk alá éjszakára, hogy melegen maradjanak. Mielőtt beszállnánk az autónkba, kopogtassuk meg a motorháztetőt, hogy legyen esélyük kimászni mielőtt beindítjuk a motort.

 

 • Ha van rá lehetőséged, biztosíts meleg menedéket a környéken kóborló macskáknak. Nem lehet mindegyiket megmenteni, de ha tudod, hogy vannak a környéken barangoló jószágok, akkor nagyobb esélyük van a túlélésre, ha segítesz nekik egy kis menedékkel. Például:

  cat-shelter
  Forrás: survivallife.com
 • Mindig légy felkészült és ne csak magadra gondolj. A hideg időjárással járhatnak hóviharok, áramkimaradások stb. Készíts egy vészhelyzeti csomagot, amiben a házikedvencedre is gondolsz. Legyen elég étel, víz és szükséges gyógyszer a szőrös barátod számára is!

 

Kiemelt kép forrása: Flickr | Cordella
Forrás: survivallife.com