Égtájak meghatározása analóg órával

Az analóg óráknak van egy olyan jó tulajdonsága, amellett, hogy mutatja az időt, meg tudjuk állapítani segítségével az égtájakat. Íme a módszer:

1. Forgassuk úgy az órát, hogy az órát jelző kismutató mutasson pontosan a nap felé

2. Húzzunk egy képzeletbeli vonalat a mutatók tövétől a 12 óra jelölőjének irányába

3. Majd húzzunk egy vonalat a mutatók tövén keresztül a két előző vonal közé

watch1

Így meg is kaptuk az észak (N) – dél (S) irányt!

Fontos megjegyezni, hogy ez csak az északi féltekén működik, és csak akkor, ha helyes időt mutat az óránk!

Ha digitális óránk van se búsuljunk, hiszen azzal is működőképes ez a módszer, egy kis leleményességgel:

Tegyük fel, hogy 8:41-et mutat az óránk, fogjunk két botot és a földön állítsuk be úgy őket, ahogy a mutatók állnának egy analóg órán, és rakjunk le valamit, ami a 12 órát jelöli. Ez után a fenti módszert követve meg tudjuk állapítani az égtájakat.

watch2

Egy valamit még figyelembe kell vennünk, méghozzá azt, hogy néhány napszakban, mint például este 6-kor, nem ilyen könnyű képzeletbeli vonalat húzni, mivel egy egyenest fogunk kapni, és ha közé húzunk egy vonalat, akkor tulajdonképpen két egymásra merőleges egyenesünk lesz, és nem egyértelmű melyik vége melyik égtáj.

watch3

Ilyenkor olyan alapvető ismeretekre kell támaszkodnunk, hogy nyugaton megy lefele a nap, ezért az óra mutatónk nyugatnak fog állni. Innen már kikövetkeztethetjük, hogy mögöttünk kelet, jobbra észak és balra dél található! Természetesen a módszer csak nappal működik, de éjszaka ha eltévedtünk, ne is akarjunk barangolni, ha nem muszáj.

Íme az eredeti videó angolul értőknek:

Ezt  módszert nagyon fontos megjegyezni ugyanis könnyen előfordulhat, hogy egyszer hasznunkra válik, persze amikor túrázni indulunk a felkészültséghez tartozik, hogy a csomagunkban legyen iránytű, így ez az 5 funkciós vészhelyzeti síp, bármikor jól jöhet.

Forrás: Youtube | AlfieAesthetics

Kép forrása: Flickr | anika