A bicikli elsőre veszélyes lehet, itt egy biztonságos átmenet, a futóbicikli

Anyukák, apukák figyelem! Mind emlékszünk a biciklizés korai élményeire. Nem volt sem fájdalmaktól, sem veszélyektől mentes a folyamat ami során megtanulhattuk, és biztos vagyok benne, hogy még soha senki nem bánta meg utólag.

Bár a tényleges kétkeréken való gurulást megelőlegezheti egy pótkerekes korszak, fontos, hogy a kis robogót kinőve, lehessen egy biztonságos átmenet az első kis bicikliig. Ezt az átmenetet hivatott szolgálni a futóbicikli! Ha nem ismerős a termék nem probléma, hosszabban értekezünk róla az alábbi cikkben:

Hány éves kortól használható? 

Ahány futóbicikli márka, annyiféle vázkialakítás, és vázmagasság. Jellemzően egy átlagos futóbicikli mérete megegyezik a legkisebb 12 colos hagyományos gyerek bicikli méretével. De létezik olyan futóbicikli is, például az általunk is forgalmazott Yvelo junior futóbicikli, aminek nemcsak a váza, és a nyereg magassága alacsony, hanem a kereke is csak 10 colos. Éppen ezért ezt a modell már 1,5 éves kortól használható. Tehát összefoglalva a „futóbicikli hány éves kortól ajánlott” kérdésre a válasz: Megfelelő méretű futóbicikli már 1,5 éves kortól használható!

Milyen futóbicikli méretek vannak? 

A futóbicikli méretek is különbözőek. Itt mindenképpen 2 fajta méretről kell beszélni! Egyszer a kerék méretéről, másodszor pedig a váz méretérő.

Kerékméret

A futóbicikli kerék méreteire már az előző kérdésben is kitértem, de nézzük meg egyszer. Jellemzően a futóbicikli kerékmérete 12 colos, ami pont ugyanakkora, mint egy legkisebb gyerek biciklié. De létezik ennél kisebb 10 colos kerékkel szerelt futóbicikli is.

Vázméret

  • „Miért van az, hogy két egyforma kerékméretű futóbiciklinél, az egyiknél leér a gyermek lába, a másiknál pedig nem?”

A válasz nagyon egyszerű. Minden futóbicikli vázformája más és más.

Lehet alacsony, és magas felépítésű is, éppen ezért hiába engeded le a nyerget a legalacsonyabb állásba, egy magasabb vázú futóbicikliről nem ér le a gyermek lába.

  • „De akkor hogyan kell jó méretű futóbiciklit vásárolni?”

Az életkornál sokkal, de sokkal fontosabb a következő:

Futóbicikli vásárláskor Önnek tudnia kell, hogy hány centiméter a gyermek belső lábhossza! (combtőtől a talpig) Ha ez a szám megvan, akkor már könnyű dolgunk van, hiszen kérheted az eladó segítségét. Mérd le a nyereg legalsó állása és a talaj között távolságot, és egyből kiderül, hogy biztonságosan leér-e a gyermek lába, vagy sem.

Fontos! Ne rendelj webáruházból olyan futóbiciklit, ahol nincs feltüntetve, hogy mekkora belső lábhossz kell az adott futóbicikli biztonságos használatához! Így nem érhet sem Téged, gyermeked, vagy unokádat csalódás!

Webáruházunkból rendelhető valamennyi futóbicikli termékleírásában feltüntetjük, hogy mekkora belső lábhossz kell az adott járgányhoz! Mi a különbség a fa futóbicikli, a műanyag futóbicikli, és a fém futóbicikli között? Valóban több fajta anyagból készülnek a futóbicikli vázak. Fa futóbicikli előnye abban rejlik, hogy anyaga természetes. Sőt még a grafikájához használt festék is környezetkímélő. A környezettudatos szülőknél a fa futóbicikli mindenképpen nyerő. Hátránya viszont abban rejlik, hogy a fa puhasága miatt igen sérülékeny, hamar meglátszódik rajta az ütés nyoma. Márpedig jól tudjuk, hogy a gyerekek a futóbiciklit ide, oda döntik…

A műanyag futóbicikli jellemzően a könnyebb súlya végett népszerű, de közel sem olyan strapabíró, mint a fém, vagy a fa társai. A műanyag futóbicikli szinte minden alkatrésze is műanyag, ami nem minden esetben jó. Például a javíthatóság szempontjából kimondottan hátrányos. A fém futóbicikli váza masszív, és erős, ennek következtében strapabíró. Egy drágább fém futóbicikli több testvért, vagy a családon belül több gyermeket is jól kiszolgál. Ha ezt a szempontot figyelembe veszed, nem csak pénzt spórolhatsz meg, hanem garantáltan örömteli időtöltést is ajándékozhat. Ugyanis egy drágább fém futóbicikli kereke már ipari csapágyas, ami miatt a fém futóbicikli könnyedén, és csendesen gurul, meghibásodási lehetősége pedig nulla. Ilyen például az általunk is forgalmazott összes Yvelo Junior, és Yvelo futóbicikli. Valamint igen kedvelt modell, ami szintén megtalálható üzletünkben, és a webáruházunkban az Alpina fém futóbicikli is. Elsősorban az ára miatt népszerű!

Érdemes-e használt futóbiciklit venni?

Ma már sok helyen kapható használt futóbicikli. Használt futóbicikli vásárlásakor is feltétlenül vedd figyelembe a fent leírtakat!

Ezen kívül ellenőrizze le a kerekek, a csapágyak, és a váz állapotát is. Ha erre nincsen lehetőséged, akkor inkább nem javasoljuk a használt futóbicikli vásárlását. Ne feledd egy új futóbiciklire gyártótól függően 1-3 garancia van.

Kapható-e futóbicikli pedállal?

A válasz nem! Nem létezik futóbicikli pedállal.

De kivétel erősíti a szabályt, ugyanis létezik egy Yvelo modell, a Flippa 2in1 ami egyben futóbicikli, és tricikli is. Kapható-e futóbicikli fékkel? Igen, kapható, de ebben a kérdésben megoszlanak a szakértői vélemények. Valaki arra esküszik, hogy kell, valaki arra, hogy nem. Egy biztos, ha nem lenne biztonságos, akkor nem kerülhetne a rengeteg fék nélküli futóbicikli az üzletekbe.

A cikk eredetileg a Bringa Blog oldalán jelent meg.

http://agardikerekpar.hu/bringa-blog