Az albérletkeresés kis könyve

Az albérletkeresés egy majdnem mindnyájunk életében, előbb vagy utóbb felmerülő élethelyzet, feladat. Azoknak, akik esetleg újak ebben a világban, összedobtunk egy néhány olyan szempontot és veszélyforrást taglaló kisokost, ami segíthet eredményesebben szobát/lakást keresni.

Használd egészséggel:

Ne csak a Facebookban gondolkozz

Az albérleteket kínáló csoportok nagyon népszerűek és valóban rengeteg lehetőség kerül fel rájuk naponta, ugyanakkor éppen emiatt, nehéz elkapni időben a megfelelő kiadó szobát, albérletet.

Javaslom, hogy Facebook mellett nézz egyéb adok-veszek oldalakat is (például: Jófogás, alberlet.hu, ingatlan.com stb..). Ezeken az oldalakon lényegesen kevesebben szemlélik a friss feltöltéseket, éppen ezért az időben való reakciónk lehetősége is jelentősen megnő.

Bulinegyed?

A buliban az a jó, ha nem kell hazavinni. Kell egy hely ahol pihenhetsz, dolgozhatsz, tanulhatsz. Miért ne legyen ez pont otthon? A külsőbb kerületek már elérhetőbb áron kínálnak szobákat és lakásokat, a belvárost talán jobb, ha meghagyod a külföldieknek.

Az jó, ha van kaució

Valóban megnöveli az induló költségeket, de sokkal korrektebb képet fest a bérbeadóról, ha biztosítja magát és Téged kaucióval. Számomra az lenne gyanús ha nincs. Ez alól persze kivétel lehet az ismerős, haver, anyu, apu, barát, barátnő által nyújtott kuckó lehetősége.

Írj neki, ne csak rá!

Ha találtál egy megfelelő kiadó lakást Facebookon, akkor ne csak annyit írj a hirdetőinek, hogy “szia, érdekelne a kiadó lakás”. Ez valljuk meg nem sok információ a hirdetőnek és valószínűleg nincs ideje neki kezdeményezni, ezért ha teheted, már rögtön konkretizáld érdeklődésed szintjét és jelezd neki bejegyzése alatt egy kommentben, hogy felvetted vele a kapcsolatot.

Képeket szeretnél? Kérj tőle! Megnéznéd a lakást? Tégy javaslatot, mondd el, hogy Te mikor érsz rá, adj neki rögtön elérhetőséget. A lényeg, hogy ez a “kommunikációs labda” a hirdetőhöz kerüljön.

Mentsd el

Mivel a lakáskeresés egy igen intenzív folyamat, ezért nem árt lementeni azon bejegyzéseket, amik hirdetőinek már külön írtunk. Így könnyebb lesz visszakeresni abban az esetben, ha valahonnan csak később kapnánk választ.

Ne áskálódj a múltban

Pár napnál régebbi bejegyzésekkel Facebookon már ne törődj. Ahogy említettem, annyira gyorsan zajlik minden folyamat, hogy felesleges érdeklődni, valószínűleg már ki van adva.

Ügyelj a környékre!

Vannak Budapestnek biztonságos és kevésbé annak mondható részei. Amennyiben számodra fontos, hogy otthonod környékén megfelelő legyen a közbiztonság, igyekezz olyan helyet kiszemelni, ami nem tartozik bele a kevésbé biztonságos környékek listájába.

Kik a lakótársak?

Ha tudsz, nézz utána leendő lakótársaidnak. Nem kell itt mély és mindent feltáró nyomozásra gondolni, csak egyszerűen bizonyosodj meg arról, hogy akikkel összeköltöznél, azok számodra mind szimpatikusak és életvitelük is elfogadható.

Szerződj!

Nem kell megijedni egy szerződéstől, nincs feltétlen szükség ügyvédre ahhoz, hogy tisztázzátok a bérlés feltételeit, költségeit, idejét. Fontos, hogy ne csak a szerződés legyen meg írásban, ha fizetsz előleget, arról is kérj mindenképp egy átadási-átvételi elismervényt, de ugyanúgy írjatok jegyzőkönyvet a rendszeres pénzmozgásról, a kulcsok átadásáról vagy akár a berendezési tárgyak, eszközök állapotáról. Számomra a kaucióhoz hasonlóan ezek is mind remek szűrők.

Van tartozás?

A számlák befizetésének késedelme büntetést von maga után, amit legtöbbször a bérlőnek kell kifizetnie. Győződj meg róla, hogy a kiszemelt ingatlan nem rendelkezik közüzemi tartozással, büntetéssel!

Fordítsd meg a gondolatmenetet

Ne te keress, keressenek meg téged!

Ha pontosan tudod milyen feltételek mellett költöznél, akkor ezeket írd meg tulajdonságaiddal együtt egy bemutatkozó posztban, úgynevezett lakótársi CV-ben.

Miért ajánlatos ez?

Így a bérbeadók tudnak megkeresni téged, ami nagyobb stratégiai előny a többi keresővel szemben, különösen, ha a bérbeadó nem hirdette még meg a lakását gondolván, hogy előbb körbenéz kicsit a keresleti piacon.

Pont, pont, vesszőcske…

Ha elkészült a Lakótársi CV-d, akkor posztold azt a számodra megfelelő albérletes csoportokban. Hogy posztod ne vesszen el hetente a többi bejegyzés tengerében, érdemes kétnaponta egy általunk megírt kommenttel az oldal tetejére terelni a bejegyzést. Ez legtöbbször egy darab pont szokott lenni, ami nem sok, de elég ahhoz, hogy ismét minket lássanak meg először, ha megnyitják a csoportot.