9+1 alapvető túlélő felszerelés

Ebben a bejegyzésben szeretnénk bemutatni Neked 9+1 olyan felszerelést, eszközt, amit alapvetőnek lehet mondani, ha túlélésről van szó.

Természetesen nagyon sokat számít az adott helyzet, állapotunk, terep, időjárási viszonyok, de ez a lista kezdésnek, az alapokat taglalva biztosan nagy segítség lesz sokak számára.

A listában található eszközök, ha nem is nyújtanak mindig, mindenre megoldást, a legtöbb előforduló helyzetben segítségedre lehetnek, ezért érdemes őket mindig magunknál, vagy legalábbis a közelünkben tartani.

  1. Kés (és opcionálisan élező): ez talán mindenkinek alapvető, egy megbízható, jó minőségű kés rengeteg mindenben segítségünkre lehet, a tűzgyújtástól kezdve az élelem, menedék előkészítéséig.
  2. Tűzgyújtó/öngyújtó/szikravető: a túlélés egyik alappillére a mielőbbi tűzgyújtás, mindig legyen nálunk valami eszköz, ami nagyban megkönnyíti ennek kivitelezését.
  3. Paracord (ejtőernyős zsinór): ez a vékony kötél hihetetlen (több száz kg) teherbírással rendelkezik, ugyanakkor vékony és könnyű. Túlélési helyzetben számtalanszor nélkülözhetetlen lehet valamiféle kötözőanyag, arról nem is beszélve, hogy manapság nagyon divatos a belőle készült karkötő.
  4. Esőköpeny: a nem kifejezetten esőkabát, hanem inkább köpeny fazon az alapvető funkción kívül rengeteg mindenben hasznunkra lehet: menedéket nyújthat, szárazon tarthatja felszereléseinket, ha nem éppen minket óv az esőtől, széltől.
  5. Takaró/pokróc: éjszaka még nyáron sincsen feltétlenül meleg, és akkor még nem is beszéltünk a téli időszakról, vagy az északibb tájakról, hegyekről. Tartsunk magunknál egy takarót, ha lehet vízhatlant, vagy speciális, hőtartó anyagból készültet, ez szó szerint életet menthet.
  6. Víztisztító: víz nélkül az emberi test sokkal kevesebb ideig bírja, mint élelem nélkül, ez köztudott. Valamilyen formában mindig tartsunk magunknál víz tisztítására alkalmas kiegészítőt, legyen az szűrő, tabletta, por, vagy forralást lehetővé tevő eszköz.
  7. Tartós élelem: ez egy kis müzliszelettől a kifejezetten erre a célra kifejlesztett, különleges táplálékig bármi lehet. Feltétel: ne legyen romlandó, kis helyet foglaljon, tápláló legyen, magas kalóriatartalommal, lehetőség szerint plusz vitaminokkal és ásványi anyagokkal, erős legyen a csomagolása, ne menjen tönkre pl. esőben.
  8. Elsősegély csomag: erre szintén bármikor szükség lehet, a minimális mennyiségű kötszer, sebtapasz, fertőtlenítő mindig legyen közelünkben.
  9. Zseblámpa és elemek: sötétben zseblámpa nélkül gyakorlatilag esélytelen bármit is csinálnunk, egy zseblámpa viszont nem sokat ér elem nélkül, így gondoskodjunk arról, hogy abból is legyen tartalék nálunk. Lehet ez hagyományos, LED-es, vagy akár fejlámpa, de fontos, hogy kicsi, könnyen hordozható és strapabíró legyen.

+1. A legfontosabb eszköz a túléléshez: a felkészültség. A legjobb túlélő felszerelés sem ér semmit, ha nem tudjuk használni, megfelelő tudással viszont kompenzálhatjuk esetlegesen bizonyos felszerelések, eszközök hiányát. Kell tudjuk megfelelőe használni a rendelkezésünkre álló tárgyakat, dolgokat, kell tudnunk csapdát, esetleg fegyvert készíteni. Fontos, hogy tudjuk a teendők megfelelő sorrendjét, illetve alapszabályokat pl. táplálkozással kapcsolatban.

Fontos, hogy mind elméleti, mind gyakorlati tudásunk gyarapodjon, azonban talán még fontosabb a megfelelő mentális felkészülés, hiszen a pánik biztosan csak ront a túlélési esélyeinken.

Amennyiben ezekkel az eszközökkel nem rendelkezel, webshopunkban megtalálsz mindent, és válogathatsz különböző csomagjaink között.

Kép forrása: Flickr | Matt
A SHTF Blog cikke alapján