A Paracord 8 egészségügyi alkalmazása

Valószínűleg hallottatok már a Paracord karkötőkről, ha nem akkor egy rövid ismertető:
A Paracord szó a “Parachute cord” kifejezés rövidítése, melyet a katonaságban használnak ejtőernyőkhöz. Jobb mint a kötél, mert könnyebb, erősebb és nem is nyúlik. Mostanában nagyon népszerűvé vált, és rengeteg projektben, fejlesztésben használják, és természetesen a túlélésben is rendkívül nagy segítség lehet.
Rengetegen írnak a belőle készülő karkötőről, hogyan kell elkészíteni, milyen praktikus dolgokra lehet használni stb., mi most 7 egészségügyi felhasználási módját osztjuk meg.

1) Fogselyem

Nem szorosan kötődik az egészségügyi témához, de a nem tiszta fogak, és a fogak közé ragadt étel, hamar akár problémává is válhat. Eleinte csak zavaró, de ínygyulladáshoz, ínybetegségekhez vezethet.

Alapvetően túl vastag a paracord, de szét lehet bontani, így a belső 5-7 szálhoz hozzáférve, sok egyéb felhasználási módot tesz lehetővé, mint például a fogunk tisztítása.

2) Ujjra szorult gyűrű eltávolítása

Ez megint érdekesen hangozhat, de egy bedagadt ujjról való gyűrű eltávolítása, ha nem is gyakran fordul elő, sok fájdalomtól kímélhet meg minket. Ha megsértjük, megvágjuk az ujjunkat, elfertőződhet és be is gyulladhat, és a fájdalomból nem vesz el egy gyűrű, amit veszít a bőrünk.
Az alábbi videóból megtanulhatjátok, hogyan is kell alkalmazni ebben az esetben a paracordot:

3) Hordágy

Egy szimpla séta az erdőben is túlélni való szituációba sodorhat minket – kimehet a bokánk, megmarhat egy kígyó, megtámadhat egy vadállat, vagy ránk eshet egy ág. Mindegyiknek megvan a veszélye, és könnyen eredményezheti, hogy járásképtelen lesz az illető.

A paracordot két hosszú és két rövidebb ág bevonásával használhatjuk rögtönzött hordágyként is. A két nagyobb botot körülbelül 1 méterre helyezzük el egymástól párhuzamosan, majd a két végükhöz a két rövidebbet (kb. 1,2 métereset) úgy, hogy négyzetet formáljanak, és lógjon ki egy kis rész a nagyobb botokból, ahol majd meg tudjuk fogni. A paracord segítségével kössük össze a botokat a találkozási pontoknál, és kezdjünk el “hálót szőni” vele a két nagyobb ág között. Mivel a paracordnak (legalábbis a jobbaknak) 250 kg-os szakítószilárdságuk van, el kell hogy bírjanak egy embert.

Ha csak ketten vagytok, akkor is készíthetünk belőle egy hálószerű széket, ami segít valakit a hátunkon cipelni, és kisebb az esélye, hogy lecsúszik a hátunkról és még jobban megsérül.

Csak képzelj el egy nagyobb hevedert, amibe bele tud ülni a sérült, és úgy tartja biztonságosabban a hátunkon.

4) Azonosításra szolgáló karkötő

Ezek a karkötők nem csak az egyszerű túlélő karkötőink, egy plusz célt is szolgálhatnak. Bármilyen különleges egészségügyi problémánk van, vagy betegségünk, azt feltüntethetjük rajta. Például ha valamilyen ételre vagy gyógyszerre allergiásak vagyunk, diabéteszünk van, epilepsziánk vagy asztmánk, de a vércsoportunk feltüntetésére is tökéletes.

paracord-bracelet
Forrás: handmadebyheroes.com

5) Varrat

A minőségi paracordok legalább 7 belső szálból állnak, és a legvékonyabb komponensükre bontva, kb. 22 kg szakítószilárdsággal rendelkeznek.

Kritikus szituációkban, ez a legvékonyabb szál cérnaként is szolgálhat, hiszen elég vékony ahhoz, hogy átfűzzük egy tűn. Ha egy nyílt sebet kell összevarrni, rendkívül jó szolgálatot tehet.

Fontos megjegyezni, hogy csak akkor varrjunk össze egy sebet ha kellő jártasságunk van a dologban, és biztosak vagyunk benne, hogy ez a megfelelő mód a sérült ellátására. Egy nem tiszta seb összevarrása például még nagyobb problémát eredményezhet, ezért szerezzünk egy kis elsősegély ismeretet az ilyen helyzetekhez és akkor életet is menthetünk vele.

6) Sín

Kritikus helyzetben egy törött ujj vagy egyéb csont 10x-es jelentőséggel bír, mivel minden lehetséges szituáció a testünk teljes készenlétét és funkcionalitását követeli.

Habár fájdalmas a törött ujj, kezelhető. Egy teljesen egyszerű módja a kezelésének, hogy támogassuk a gyógyulási folyamatot az, ha paracorddal hozzákötözzük az egyik mellette lévő ujjhoz, így a mellette lévő ujj sínként szolgálhat számára. Természetesen ez egy vagy kettő rövid erős bottal is működhet, főleg ha a hüvelykujjunkról van szó.

Ha esetleg olyan balszerencsések vagyunk, hogy a lábunkat törjük el, két csukló vastagságú ággal és a paracorddal megtámogathatjuk.

7) Rögzítő

Ha eltörik a karunk és rögzíteni kellene, tekerjük körbe párszor a karunkon, utána körbe a nyakunkon, majd a vállunk fölött. Így kaphatunk egy rögtönzött karrögzítőt.

8) Érszorító

Ha nekünk vagy valakinek a csapatban olyan súlyos sebe van, ami rengeteg vérveszteséget okoz, és nem tudjuk nyomással elállítani a vérzést, használhatjuk érelszorításra a paracordot. Elvágás nélkül egy egész paracordot felhasználva elszoríthatjuk a seb fölött a sérült kart vagy lábat, és egy kisebb bottal megcsavarva jól megszorítjuk, hogy lassítsuk a vér áramlását.

Természetes figyeljünk oda mennyi ideig hagyjuk fent a kötést, mert pár óra után a körülötte lévő szövet elhalhat. Tehát rövid távú ideiglenes megoldásként alkalmazzuk, amíg profi segítséghez nem juttatjuk a sebesültet.

(Habár szükséghelyzetben alkalmazhatjuk, a biztosabb, ha van nálunk egy kb. 5 cm-es érszorító, az kevésbé károsítja a bőrszövetet)

A paracord elsősegélyhez és egyéb egészségügyi dolgokhoz is remekül alkalmazható, de rendkívül sok számos egyéb felhasználási módja van, nem csak divatos karkötőként szolgálhat!

Forrás: http://www.doomandbloom.net
Kép forrása: Flickr | GA-Kayaker