A 3 legfontosabb teendő, ha betörtek otthonodba

Nem gondoltam, hogy ez velem is megtörténhet.” – nyilatkozott szomorú megdöbbenéssel az MNS Védelem Kft. egyik ügyfele, miután betörtek otthonába. Elmondása szerint annyira sokkolta a betörés látványa, hogy hirtelen azt sem tudta mit csináljon, kit hívjon fel elsőként.

Valóban nagyon nehéz feldolgozni azt, hogy illetéktelenek jártak az otthonunkban. Borzasztó azt tapasztalni, ha valami értékes tűnt el, de hátborzongató érzés az is, hogy turkáltak a holmink között.

Mégis, az első döbbenet után érdemes egy kicsit lenyugodni, és az alábbi három fontos dolgot megtenni, ami elősegítheti a későbbi nyomozást.

Mi a 3 legfontosabb tennivaló, betörés után?

  1. Hívd a rendőrséget! Ezt a 107-es számon teheted meg, mely vezetékes telefonról és mobil készülékről egyaránt hívható.
  2. Ne nyúlj semmihez! Még ha felfordulás is van, ne nyúlj semmihez, ne kezdj el összepakolni, hiszen a bűncselekmény helyszínén fontos bizonyítékok lehetnek, különösen ott, ahol az eltulajdonított tárgyak voltak. Inkább próbáld összeszedni a gondolatait, írd össze a hiányzó értékeid, ezzel nagyban megkönnyítheted a rendőrök munkáját.
  3. Kérdezd ki a szomszédokat! Mivel a lakásban úgyse nagyon tevékenykedhetsz, kérdezd végig a szomszédokat, hátha láttak-hallottak valamit, és értékes információval tudnak szolgálni. Az is előfordulhat, hogy ugyanabban az időben egy másik lakóhoz is betörtek.

Jól jön, ha az értékesebb vagyontárgyakról fényképet, hivatalos iratot tudsz mutatni a rendőröknek, mellyel elősegítheted a nyomozást. Ezen kívül a biztosító felé is könnyebben tudod hitelt érdemlően bizonyítani az ellopott tárgyak valódiságát és értékét.

Mit tehet egy lakóközösség a betörések megelőzése érdekében?

Sok helyen már működik a lakosság részéről egy figyelő szolgálat, ahol minden lakó figyel a környezetére, szomszédjaira, hogy ezáltal kiszűrjék a rossz szándékú, gyanús idegeneket, esetleges betörőket. Tapasztalatok szerint mindenki nyitott az otthona biztonságával kapcsolatos kérdésekre. Bár manapság már nem divatos a szomszédok közötti komolyabb párbeszéd, mégis érdemes beszélgetni a lépcsőházban erről a hasznos témáról. Különösen azoknak célszerű aktívabban részt venni a megfigyelésben, akik nap közben is otthon tartózkodnak.

Nem éri meg késlekedni, ha gyanús személyek, gépkocsik mozgására leszel figyelmes, haladéktalanul értesítsd a rendőrséget!

Köszönjük a cikket:

MNS Védelem Kft.
adatkezeles.hu
orszemprogram.hu

Kép forrása: Wikimedia Commons