A 3-as szabály

Külföldön a túlélés kapcsán ismert fogalom a “Rule of 3’s”, mely nem egy világmegváltó gondolat, de egy alapként szolgál. Lényege, hogy segítsen priorizálni a szükséges intézkedéseket egy túlélési helyzetben. A szabály a következő:

3 percig vagy képes túlélni levegő nélkül, jeges vízben vagy súlyosabb sérüléssel

3 óráig vagy képes túlélni kiszolgáltatott, szélsőségesebb környezetben, menedék és/vagy tűz nélkül

3 napig vagy képes túlélni víz nélkül

3 hétig vagy képes túlélni étel nélkül

1. Táborverésnél tehát ha van valami súlyosabb vagy potenciálisan veszélyes sérülésünk mindenek előtt lássuk el azokat. Ha elfertőződik egy kisebb sebünk is, az a későbbiekben jelentősen csökkenti túlélési esélyeinket.

2. Télen hidegben, vagy egy hidegebb éghajlaton tartózkodva, minél előbb rakjunk tüzet, készítsünk menedéket, ugyanis a kihűlés, vagy a vadállatok nagy veszélyt jelentenek. Akár csak ha egy megfázást szedünk össze egy hűvösebb éjszakán, betegen nem lesz könnyű túlélni a továbbiakban.

3. Ha az előzőek megvannak minél előbb kutassunk víz után, hiszen a testünk nagy része vízből áll, dehidratáltan nem fogunk tudni tisztán gondolkodni és teljesíteni.

4. Ha a sérülések el vannak látva, az időjárás viszontagságaitól is megvédtük magunkat, és vizet is szereztünk, utána foglalkozzunk a gyomrunkkal!

Ez egy alapként szolgál, hogy például ne menjünk el ételt, de talán még vizet sem kutatni, amíg nem lesz hol meghúznunk magunkat éjjel, vagy bármennyire is korog a gyomrunk, előbb kutassunk vizet, az ételt később is megszerezhetjük. Sokaknak egyértelmű, mint például az, hogy a futballban nem érünk kézzel a labdához, de mégis egy szabály, és ha nem vagyunk profi túlélők, segíthet abban hogyan és milyen mértékben osszuk be véges energiáinkat egy nehéz helyzetben.

Természetesen ezt nem szabad minden körülményre örök érvényűnek tekinteni, nyilván szituációtól függ, hogy hogyan rangsoroljuk ezeket. A 3 perc, óra, nap, hét sem feltétlenül pontosan annyi, függ ez embertől, fizikai, mentális állapottól, időjárási körülményektől stb.. Ez csak egy amolyan alap megfogalmazás, iránymutatás, melyet gondoltuk megosztunk Veletek, ha nem hallottatok volna még róla.

Kép forrása: Flickr | morebyless