8 módszer arra, hogyan fejleszd gyermekeid túlélési képességeit

Felkészülni a vészhelyzetekre, katasztrófákra nagyon fontos, különösen ha gyermekeink is vannak. Gyerekeink ugyanis annyira ártatlanok, és ezért különösen kiszolgáltatottak arra, hogy katasztrófák áldozatai legyenek. Végső soron tőled függenek -ha egyszer ilyen helyzetbe kerülnek, hogy iránymutatást és támogatást kapjanak és fel legyenek készülve arra, hogy túléljenek bármilyen katasztrófát. A gyermekek felkészítése egy váratlan természeti katasztrófára, kihívásokkal teli élmény. Ha tudjuk mit tanítsunk meg előre gyermekeinknek, sikeresen hozzájárulhatunk felkészültségükhöz.

 1. Zöldségekre szoktatás

Az élelmiszer a legfontosabb dolog, amit biztosítanod kell magadnak és a kicsiknek természeti katasztrófa idején. Amikor bekövetkezik egy természeti csapás, akkor nagy mértékben függ életben maradásod attól, hogy van-e túlélési élelmiszerkészleted. Az élelmiszerkészlet azonban csak ideig óráig elég. Amikor az élelmiszerkészleted kifogy, akkor a legrosszabb forgatókönyv szerint, a körülötted található ehető növényekre tudsz támaszkodni a túlélés érdekében. Ha ezt tartod szem előtt, akkor célszerű elég korán a gyermekeket nyers zöldség fogyasztására is tanítani. Miután a gyerekek megszokják, hogy nyers ételeket is esznek, akkor egy természeti katasztrófa helyzetben könnyebben tudnak alkalmazkodni a kialakult helyzethez.

2. Tanulmányozd gyermeked iskolai tűz esetére készített menekülési tervét

Amikor a gyermek iskolája hazaküldi Neked a menekülési tervét, akkor tekintsd ezt egy fontos felkészültségi útmutatónak. Gyermeked ugyanis nem árt, ha fel van készítve a saját biztonsága megvédésére akkor is, ha nem vagy vele. Magyarázd el neki hogyan működik a menekülési terv, ha egyszer meghallja a tűzjelző rendszer hangját az iskolában. Nézzétek együtt át a menekülési tervrajzot, és magyarázd el a fontosabb pontokat a rajzon. Konkrétan részletezz minden lépést amit tennie kell, amikor menekül egy tűzből. Győződj meg arról, hogy gyermeked biztosan megértette ezeket a lépéseket.

3. Alkalmanként gyakoroltasd vele a gyors futást

Ha vészhelyzet van, akkor természetes hajlamunk, hogy futni kezdünk, hogy elmeneküljünk a veszély elől. Egy erős fizikai állóképesség növeli az esélyét annak, hogy gyereked elég gyors legyen a túléléshez, olyan katasztrófák esetén, mint a tűz és a földrengés. Ahhoz azonban, hogy biztonságosan fussunk, sok gyakorlás kell. Tehát a túlélési készség ilyen formája, mint a sprint futás, fokozza a fizikai állóképességet és segít csökkenteni a veszélyeket. Próbáld meg családi napi rutinná tenni a gyerekekkel való futást, és miközben fejleszted túlélési képességeiket, egyúttal fitté és egészségessé is válnak. Ne feledd, a gyakorlás teszi a mestert!

4. A kempingezés fejleszti a gyermekek képességeit

A kempingezés lehetővé teszi, hogy megtanítsd a gyerekeknek, hogyan kell túlélni egy-néhány napig. Készítsd fel gyerekedet kempingezés előtt pár nappal, és építsd fel bizalmát abban, hogy képes legyen az önellátásra. Tanítsd meg nekik az alapokat, hogyan gondoskodjanak saját biztonságukról. Tanítsd meg a gyerekeknek, hogy hogyan legyenek óvatosak, és hogyan vigyázzanak magukra veszélyes állatok mellett, mint a rovarok és a kígyók . Az út során a gyerekek azt is megtanulják, hogyan kell elővigyázatosnak lenni idegenekkel, amikor magukban táboroznak. Az a tanulási folyamat mely során megtanítod, hogy önállóak legyenek, egy gyümölcsöző időtöltés is egyben, melynek ajándéka, hogy gyermekeid megtanulnak önállóan gondolkodni és cselekedni, már egészen fiatal korban. Gyermekeid így minden bizonnyal okosabb felnőttekké válnak, és jobban tudnak majd gondoskodni magukról minden élethelyzetben.

5. Hogyan készítsd fel gyermeked a betolakodók elriasztására

Sajnos nem tudod elkerülni azt, hogy szükség esetén néha ne hagyd magára gyermekedet otthon egyedül. Ezért meg kell tanítanod neki azt, hogyan kell túljárni a potenciális behatolók eszén. Először is tisztázni kell azt vele, hogy sajnos vannak betolakodók. Hívd fel gyermeked figyelmét mindenképp arra, hogy amíg Te nem vagy otthon, addig minden ajtó és ablak zárva legyen. Mondd meg gyerekednek, hogy kapcsolja be a televíziót vagy a rádiót, hogy elijessze a behatolókat. Maga a tény már elriasztja őket, hogy amennyiben otthon van valaki, kevesebb esély van a terv kivitelezésére.

6. Készülj fel elsősegélyt nyújtani

Egy sürgősségi túlélési készlet életet menthet, ha sérülés történik. Még ha pici is gyermeked, tudnia kell hogyan használja a benne levő eszközöket saját védelme érdekében. Szakíts időt arra, hogy bemutasd neki hogyan kell használni az elsősegély-készletet, hiszen nem lesz mindig valaki, aki vigyáz majd rájuk minden alkalommal, hogy megbizonyosodjon épségükről. Ezért meg kell tanulniuk a legegyszerűbb módját a védekezésnek, így növelve túlélési esélyüket.

7. Memorizáltasd a fontos elérhetőségeket

Tanítsd meg és kérd számon gyermekedtől, hogy biztosan megjegyezze fejben az összes olyan szervezet számát, amely fontos lehet katasztrófa helyzetben: mentők, a rendőrség és a tűzoltók. Az sem árt, ha a gyerekek tudják hova lehet menni katasztrófa helyzetben segélycsomagokért.

8. Gyakoroljátok mit kell tenni földrengés esetén

A földrengések váratlanul érkeznek. Elég ha csak a nepáli tragédiára gondolunk, és sajnos néha hazánkban is vannak jócskán érezhető méretűek, nem beszélve arról, ha éppen vakációzunk külföldön. Tanítsd meg gyermekednek hogyan kell viselkedni, mit kell tenni ahhoz, hogy földrengés esetén biztonságba kerülhessen. Ha tudod gyakoroljátok el rendszeresen.

A felkészülés mellé nem árt, ha gyerekeink is rendelkeznek egy saját túlélő csomaggal, amik az ő igények szerint lettek összeállítva:

gyerek_tulelo3

Kép forrása: Flickr | vastateparksstaff
Forrás: http://americanpreppersnetwork.com