8 hasznos növény, amit nem árt ismernünk

Amikor túrázni indulsz a szabadban, számtalan növénnyel és gyógynövénnyel találkozol. Talán nem is tudod, hogy mennyi különböző módon lehet őket felhasználni. A legtöbbet nem csak elfogyaszthatod, de gyógyszerként is használhatod, olyan betegségek kezelésére mint például bőrkiütések, ízületi gyulladás, megfázás, láz, hasmenés, migrén.  Nagy segítségedre lehet, ha megtanulsz párat és amikor szükséged lesz rá, tudni fogod mit és hol keress.

Íme néhány hasznos növény, amit jó ha ismersz:

1. Fehérmályva: Nedves területeken illetve szikeseken is megtalálható. Bőrnyugtató, vízhajtó hatása van, emellett torokgyulladás kezelésére is alkalmas. Levelét, gyökerét lehet felhasználni.
1024px-Hibiscus_Syriacus
Hibiscus Syriacus” by Eric Kounce TexasRaiserOwn work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.
2. Ginzeng: A növény csak a hűvös éghajlatot kedveli. Számtalan módon felhasználható, például csökkenti a lázat, légzőszervi megbetegedéseket gyógyít, csökkenti a vércukorszintet, és immunerősítő. Leggyakrabban teát készítenek belőle úgy fogyasztják a gyökerét. Sokak szerint a szexuális vágyat is növelik, sőt potencianövelő hatását is említik!
Panax_quinquefolius
Panax quinquefolius”. Engedély: Közkincs, forrás: Wikimedia Commons
3. Sóskaborbolya: Szikes talajban nő, főként a hegyvidék déli lejtőin fordul elő. Bőrbetegségek és hasmenés kezelésére használhatod, az érett termései fogyaszthatóak
800px-Berberis_vulgaris_
Arnstein RønningA feltöltő saját munkája: „Berberis vulgaris ”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons
4. Nadragulya: Bükkösöket és gyertyánosokat kedvelő növény, a levelét és gyökerét használhatod álmatlanság ellen. Vigyázat a növény erősen mérgező, akár halálos is lehet, ha túl sokat használsz belőle!
Atropa_belladonna_003.3
RillkeA feltöltő saját munkája: „Atropa belladonna 003.3”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons
5. Fekete Áfonya: Napos területeken nő, a termésből teát készíthetsz hasmenés kezelésére. A vadon élő áfonya termésének tápértéke nagyobb a kiskertekben termesztettekénél. Egy kis érdekesség, terméséből “gyógypálinkát” is főznek, melyet szájüregi és fogínygyulladás esetén fogyasztanak.
800px-Bilberry
Szabi237 – saját: „Bilberry”. Engedély: CC BY 3.0, forrás: Wikimedia Commons
6. Borágó: Kedveli a napos területeket és a nedves talajt. Ízületi fájdalom illetve gyulladás kezelésére használhatod, emellett bőrbetegségeket, ekcémát is gyógyít. A növény virágos hajtását, valamint magját használhatod.
800px-Borage-flower-hr
Borage-flower-hr”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons
7. Macskamenta: Képes tápanyagokban kevésbé gazdag talajban és valamelyest szárazabb időjárási körülmények között is megélni. Megfázásos tünetek, láz, migrén és gyomorfájás kezelésére alkalmas.
800px-Catnip_flowers
D. Gordon E. RobertsonA feltöltő saját munkája: „Catnip flowers”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons
8. Kasvirág: Inkább a szárazabb területeket kedveli,  immunerősítő hatása van, kezeli a megfázásos és influenzás tüneteket. A növény gyökerét tudod fogyasztani, a nyelven bizsergő érzést okozhat, ami teljesen természetes, nem veszélyes.
800px-Echinacea_230705_kpjas
Echinacea 230705 kpjas”. Engedély: CC BY-SA 2.5, forrás: Wikimedia Commons

Ezek a növények nem csak gyógyszerként szolgálnak, de ha olyan helyzetbe kerülsz némelyik szó szerint megmentheti az életed. Ezért amikor túrázni indulsz, előtte kicsit tanulmányozd a környék élővilágát, így ha szükséged lesz rá, tudni fogod milyen növényt találod meg a vidéken és mire használhatod.

Vigyázz! Sok növény van, amik első látásra nagyon hasonlóak mégis amíg az egyik segít rajtad a másik mérgező is lehet, ezért fontos, hogy pontosan ismerd meg a gyógynövényeket, felhasználási módjukat, esetleges veszélyeiket!

Angolul tudóknak itt egy ingyenesen letölthető ebook a gyógynövényekről. (Nem tudni meddig lesz ingyenes.)

Kép forrása: Flickr | Juan de Dios Santander Vela
A survivallife.com cikke alapján