6 városi menedék lehetőség

Alapvetően nem kellene az utcán tartózkodnunk egy katasztrófa helyzetben, ugyanis optimális esetben vagy befészkeljük magunkat a házunkba/lakásunkba, vagy még a katasztrófa előtt kimenekülünk a városból.

Mivel nem mindig történnek optimális módon a dolgok, íme 7 viszonylag kézenfekvő dolog, ami megvéd minket az időjárás viszontagságaitól, ha a városban, a szabadban ragadunk. Nem világmegváltó ötletek, a lényeg, hogy gondolkodjunk pro-aktívan, kreatívan, és legyünk egy ilyen helyzetre is felkészülve, ha tudunk tartsunk magunknál bizonyos eszközöket, amik hasznunkra válnak ilyen esetekben.

1, Mylar takaró

Ez menedéknek számít egyáltalán? A mi olvasatunkban most tulajdonképpen minden annak számít, ami legalább részben megvéd a környezeti hatásoktól, és valamennyi meleget tud nyújtani. Ez azért praktikus, mert összecsomagolva kicsi helyet foglal, és akár tarthatunk is magunknál egyet a sima táskánkban, laptoptáskánkban, bárhova is készülünk. (Webshopunkban találhattok ilyen Mylar hálózsákot)

2, Kartondoboz

Megvan az esélye, hogy találunk egy nagyobb kartondobozt valahol az utcán, amibe beleférünk, de esélyesebb, hogy több darabból kell összetákolnunk egy használható méretűt. Ebből kifolyólag nem árt ha tudunk szerezni, vagy van nálunk egy kés és duct tape, de legalább valamilyen ragasztószalag, amivel összeilleszthetünk elemeket, eltépni kézzel még csak-csak eltudjuk. Eső ellen jó ötlet lehet bármilyen vízállóbb anyaggal megtámogatni a karton külsejét, legyen ez kukazsák vagy bármilyen fólia stb. amit a közelben találhatunk.

3, Szemetes konténer

Igen ahogy olvassuk ezt, érezzük a kellemetlen szagokat, de előfordulhat, hogy nem lesz más választásunk. Ha dühös tömeg vagy csőcselék randalírozik az utcákon, akkor vigyázzunk, mert fel is gyújthatják a konténert. Lehetőségeinktől függően kicsit “kitakaríthatjuk” mielőtt belevetjük magunkat.

4, Az autód

Egyértelmű igaz? Ha van egy jól felszerelt autónk, akár heteket-hónapokat is átvészelhetünk benne, és nem kell aggódnunk a csapadék és szél miatt. Ez persze nem azt jelenti, hogy az autónkkal átvészelhetünk bármit, de sokkal jobb mint egy kartondoboz. A szén-monoxidra azonban nagyon kell figyelnünk, hogyha járó motornál ülünk vagy alszunk a kocsiban. Időszakosan indítsuk csak el a motort, a meleg miatt, ne pazaroljuk az üzemanyagot, és nagyon figyeljünk oda, főleg ha valamilyen zártabb térben állunk.

Mivel az autónkban általában mindig van egy kis plusz hely, érdemes felszerelni néhány túlélő holmival:

  • pokróc
  • plusz ruházat (hideg ellen és és ha eláznánk)
  • tartós étel
  • hálózsák
  • gyertya, mécses
  • zseblámpa
  • kés és duct tape
  • bika kábel

5, Elhagyatott épületek

Ez a lehetőség ugyan rejteget jócskán veszélyeket, de amíg figyelmesek és körültekintőek vagyunk, sokat dobhat túlélési esélyeinken is. A probléma az, hogy már lehetnek az épületben mire mi felfedezzük, vagy később meglephetnek minket, amikor már “bevettük” magunknak.

Amit tenni tudunk, hogy nézzünk körbe a környéken, a munkahelyünk környékén, és legyünk szemfülesek a hétköznapi útvonalaink megtételekor, fedezzük fel az esetleges ilyen épületeket. Ha még alaposabbak akarunk lenni, győződjünk meg róla, hogy valóban elhagyatottak, esetleg menjünk be és fedezzük fel a kijáratokat és hogy milyen belülről.

6, Bivakzsákok

Aki nem tudná, a bivakzsákok olyan hálózsák szerű eszközök, melyeket szabad ég alatt alvásra készítettek. Akár tervezetten akár nem, jócskán dob a túlélési esélyeinken ha nem a földön fekszünk. Ez sem foglal összecsomagolva nagy helyet, és elrakhatjuk a “get home” táskánkba (ez egy olyan vészhelyzeti táska, amit arra az esetre készítünk el, ha pl. munkahelyen ér a tragédia, és haza kell jutnunk), a munkahelyi fiókban, vagy az autónkba stb.

bivvy-bag
Bivakzsák

Érdemes tisztában lennünk mindennapi környezetünkkel, lehetőségeinkkel, hogy ha valamilyen vészhelyzetbe kerülünk, ne érjen minket meglepetésként, legyen már pár ötletünk, kreatívan alkalmazzuk a környezet adta lehetőségeket, és tárgyakat.

Forrás: http://americanpreppersnetwork.com/