5 mítosz a vízraktározásról

Sokaknak a víz az első számú dolog, ha felkészülésről van szó. Az emberek nagy része az ételkészletezés, az elsősegélycsomagok, az önvédelmi eszközök beszerzése előtt a víz-utánpótlásról gondoskodik először.

Vagy nagy mennyiségben készleteznek palackozott vizet, vagy felállítanak egy nagy vizes-hordót, vagy feltérképeznek a környéken olyan állandó természetes vízforrást, amit megtisztíthatnak és felhasználhatnak, ha a házban a csapok száraznak bizonyulnak.

Mielőtt nekiugranánk a vízraktározásnak, íme 5 tévhit a témával kapcsolatosan:

1. A víz megromlik

A víz nem romlik meg. Sosem. Persze kémiailag és biológiailag tud szennyeződni, de meg nem romlik, nem válik fogyaszthatatlanná.

Meg tud áporodni, és akkor rosszul nézhet ki, kellemetlenebb íze lehet. Azt tudjuk csinálni az ilyen sokáig egy helyben álló vízzel, hogy megszellőztetjük, felkavarjuk vagy átöntjük egy másik tárolóedénybe, egy kis oxigénhez juttatva.

Ha még így is kérdéses a víz tisztasága, megtisztíthatjuk tablettákkal vagy valamilyen szűrő eszközzel, berendezéssel.

Technikailag, ha a vizet hideg és sötét helyet tároljuk, távol vegyi anyagoktól, mérgező gázoktól, akkor örökké kell tartania.

2. A vizet bármilyen régebbi, a ház körül talált tárolóba elraktározhatom

A vizet UV-álló, élelmiszer tárolására is alkalmas műanyag tárolóban vagy fémesített zacskókban kellene tárolni. A tradicionális víz tározó ballonok kékek. Ennek az az oka, hogy a kék szín csökkenti a fényfelvételt és a baktériumok, algák növekedésének lehetőségét, továbbá jelző értéke van, hogy ami a tárolóban található, emberi fogyasztásra alkalmas.

A legbiztonságosabb tárolók polietilén alapú műanyagok, vagy 1-es 2-es és 4-es számú műanyagok. A legtöbb víztároló ballon 2-es számú műanyag és BPA mentes. Ha kétségeink vannak, vegyük fel a kapcsolatot a gyártóval mielőtt vásárolunk, főleg ha ivóvizet fogunk benne tárolni.

Jó tárolók lehetnek az újrafelhasznált vizes vagy üdítős palackok (PET palackok). Csak ügyeljünk rá, hogy nagyon jól öblítsük el őket, enyhe fehérítős megoldással. Így minden üdítőmaradékot plusz a kellemetlen szagokat is eltávolíthatunk.

3. Egy vizes ballon és kész, fel vagyok készülve

Az áradt folyó önti el a házadat és menekülnöd kell. Csak felcsatolod magadra a ballonod/hordód, felveszed a bug out bag-edet és indulás. Nem teljesen!

Eltekintve a fenti példától, a családodban élők számát figyelembe véve, körülbelül 3-4 liter/személy/nap vízzel számoljunk, ha nem akarunk szűkölködni. Még ha tisztálkodásra el is különítettünk valamennyi vizet.

Nem árt ha van nálunk valamilyen hordozható víztisztító, ha mennünk kell. Esővizet gyűjtő hordók tökéletesek lehetnek öblítésre és egyéb nem fogyasztási célokra.

A lényeg hogy különböző szituációkra kell készülnünk, legyen megoldásunk arra az esetre, ha mennünk kell, vagy ha elszigetelődünk otthon, legyen elég fogyasztásra alkalmas vizünk és különítsünk el tisztálkodásra és egyéb célokra valót.

4. Helyet takaríthatok meg, ha egymásra pakolom a vizeshordókat

A legtöbb vizeshordót nem arra tervezték, hogy egymásra halmozzák őket. Ha korlátozott a helyed, alkalmazz olyan megoldást, ami számol a teli hordók súlyával is. Mint például ez a polccal végrehajtott megoldás a Titan Ready USA-től.

5. Mióta van víztisztítóm, nincs szükségem vízszűrőre

Szakértők szerint a víztisztítók, mint például a webshopunkban található fertőtlenítő tabletta, a mikroorganizmusok (baktériumok, vírusok) majdnem 100%-át eltávolítják. Ez tökéletes egy helyben maradáshoz és a hordóinkban gyűjtött vizek kezeléséhez, vagy ha túrázás közben egy forrás vagy folyó vizét akarjuk megtisztítani. Azonban a koszt, üledéket, sarat és hasonló dolgokat nem tud eltávolítani, ezekhez szűrőre lesz szükséged. Az ideális kombináció tehát, ha vízfertőtlenítő/tisztító és szűrő is rendelkezésünkre áll, hogy biztosan fogyasztható vizet állítsunk elő.

Tipp:

Tudtad, hogy nem tanácsos csupasz cement aljzaton (például a pincében vagy garázsban) tárolni a vizeshordókat? Az alumínium könnyen bevesz szagokat a földre löttyintett folyadékokból, vegyi anyagokból, és a beton készítéshez használt vegyi anyagok sem kivételek ez alól. Ajánlatos például egy lécre helyeznünk a ballonokat, valami legyen köztük és a csupasz beton között.

Kép forrása: Wikimedia Commons
Forrás: backdoorsurvival.com