5 élelmiszer, amit egészségesnek gondoltál, de rengeteg rejtett cukrot tartalmaz

Manapság már szinte mindenhol belebotlunk a fitt, diétás, egészséges, szénhidrátcsökkentett, cukormentes jelzőkbe. Érdemes azonban a vásárlás során egy szempillantás alatt átfutni az összetevők listáját, esetleg utánanézni, hogy mik rejlenek a jelzők mögött.

Először is le kell szögeznünk, hogy a cukrok nem ördögtől való dolgok, hiszen kis mennyiségben erre is szüksége van a szervezetnek. Egy felnőtt esetében, napi átlagos 2000 kalóriát tartalmazó étrend 5 %-át ajánlatos cukrokból fedezni a WHO ajánlása szerint. Ez körülbelül 26 gramm cukrot jelent. A cukrok alatt pedig nem csak a répacukrot vagy nádcukrot értjük, hanem a gyümölcscukrot (fruktóz), szőlőcukrot (glükóz és dextróz), tejcukrot (laktóz) és malátacukrot (maltóz) is.

Megesik, hogy az összetevők között nem látod leírva a cukor, „csak” a szacharóz szót, ami azonban a nádcukor, répacukor vagy juharcukor elnevezése.

A már említett 5 % valóban nem nagy mennyiség, és elég gyorsan túlléphetjük, főleg ha kifejezetten élünk-halunk az édességekért. Ezért nem mindegy, hogy milyen formában visszük be a szervezetünkbe, és az sem elhanyagolható szempont, hogyan tud ott hasznosulni.

Mutatunk most 5 olyan élelmiszert, amelyek fogyasztására érdemes odafigyelned, főleg ha cukorbetegséggel esetleg inzulinrezisztenciával küzdesz, vagy csak ügyelsz az egészséges életmódra.

Joghurt

Az állati eredetű tejből készült joghurtok alapvetően is tartalmaznak természetes cukrot, a laktózt, de sajnos a termékek többségébe a gyártók további cukrot is adnak. Főként a csökkentett zsírtartalmú joghurtok tartalmaznak rengeteg cukrot, hiszen ezzel igyekeznek a kívánt ízt elérni.

Reggeli kekszek, müzliszeletek

Bár a gyártók előszeretettel hangsúlyozzák ki a kommunikációjuk során, hogy gyorsan, táplálót tudsz reggel a nagy sietségben magadhoz venni a termékükkel, nem árt, ha a bolti polcok között botorkálva ránézünk a kekszek, müzliszeletek apró betűs részére. Egészségesebbnek csak azért állítják magukat ezek a márkák, mert tartalmaznak elvétve egy kis zabpelyhet vagy teljes kiőrlésű lisztet, azonban édesítésre általában cukrot használnak.

Salátaöntetek, szószok

Vicces, de itt is leginkább az alacsony zsírtartalmú készítményektől kell óvakodni, hiszen a cukrokkal történik meg a kompenzáció a kívánt ízhatás eléréséért. Miközben a legtisztább lelkiismerettel rágcsálod a 0 szénhidráttartalmú salátád, egy-két ilyen termékkel szépen be is viszed a szervezetedbe a napi cukormennyiség többszörösét.

Gyümölcslevek

Mielőtt még bekúszik a gondolataid közé, hogy milyen jól mutat a filmekben reggelire elfogyasztott pohár narancslé és te is követnéd a példát, nézd meg, hogy rá van-e írva a csomagolásra, hogy „hozzáadott cukrot nem tartalmaz”. A gyümölcslevek egyébként is tartalmaznak természetesen előforduló cukrokat, de a gyártók előszeretettel tuningolják fel az ízét még egy kis cukorral.

Kínai ételek

Igen, mi is imádjuk a kínai konyha remekeit, de sajnos azt is tudjuk, hogy az ételek szirupos állagát és jellegzetes ízét a cukor adja. Egy átlagos adag narancsos csirke kb 88 g cukrot tartalmaz, ami lássuk be, elég sok az ajánlott napi 26 grammhoz képest.

Kifejezetten nehéz ma eligazodni a különböző diéták elvei és a gyártók egészségesnek mondott termékei között, de egy kis tudatossággal és odafigyeléssel szépen ellavírozhatunk a rejtett cukrok útvesztőjében.

Ez a bejegyzés eredetileg a wanderfoodwonder.blog.hu oldalon jelent meg!