3 dolog, amire biztosan szükséged lesz városi túlélés során

Akik kicsit is foglalkoznak túléléssel, katasztrófahelyzetekre való felkészüléssel, azok biztosan többé-kevésbé fel vannak készülve a mindenfajta civilizációtól mentes életre, a természeteben történő túlélésre.

Azonban könnyedén előfordulhat, hogy a baj éppen egy modern városban ér Téged, ahonnan talán első dolgod lehet kijutni, ami katasztrófa esetén nem is feltétlenül olyan könnyű feladat.

Az alábbi 3 dologra biztosan szükséges lesz, ha a lehető legjobban szeretnél kijönni ebből a szituációból.

1. Get Home Bag (GHB) – Táska, csomag hazajutáshoz

Sokan tartanak a közelükben úgynevezett “pánikpakkot” (BOB – bug out bag), melynek lényege, hogy katasztrófa esetén a természetben történő túlélésüket biztosítsa, az oda való menekülést elősegítse. Azonban ez a csomag nincs mindig kézügyben, illetve nem is feltétlenül lenne praktikus mindenfelé ezzel mászkálni.

Városi szituáció során egy más koncepcióra lesz szükséged: valamire, amivel hazajutsz. Ha egy földrengés során összeomlik az épület, aminek a sokadik emeletén dolgozol, tudod, hogyan tudsz kijutni? Itt az erdei vadászathoz szükséges eszközök, a kempingfelszerelések aligha fognak segíteni.

A “GHB” olyan eszközöket kell tartalmazzon, ami segít kijutni az épületből, illetve hazajutni, például:

  • feszítővas
  • üvegtörő
  • maszk a törmelékek és por ellen
  • zseblámpa
  • élelem, víz, felkészülve egy hosszú gyaloglásra
  • egyéb felszerelés, ami kellhet, hogy hazajuss, pl. megfelelő cipő

Ha van rá módod, egy ilyen, kisebb pakkot érdemes tartani az otthonodban és/vagy a munkahelyeden, minden eszközt tartalmaz, amire szükséged lehet egy ilyen helyzetben.

2. Menekülési terv

Rendben, hazajutottál, de most mi lesz? Tételezzük fel, hogy a helyzet nagyon rossz és arra a következtetésre jutottál, hogy ki kell jutnod a városból mielőbb. Mit teszel?

Megvan a Bug out baged, a meneküléshez szükséges felszerelésed, de attól még valahogy ki kell jutnod a városból. Van erre menekülési terved?

Ez a terv segít eljutni a saját menekülési pontodra, mely jellemzően egy biztonságos hely a városon kívül. Természetesen elképzelhető, hogy nem rendelkezel ilyennel, de egy menekülési tervre akkor is szükséged lesz.

Nincs arra lehetőség, hogy kitérjek minden lehetséges problémára, amivel találkozhatsz, ezért a tervet magadnak kell elkészítened. Segítségképpen néhány kérdést teszek fel, amit érdemes átgondolnod.

A város elhagyásának módjára van legalább egy, de inkább 2-3 alternatívád?

Ha járhatatlan az autópálya, tudod az utat anélkül?

Ha az utak járhatatlanok, ismersz egyéb útvonalat?

Ha az autóvezetés nem jöhet szóba, akkor van biciklis, vagy gyalogos útvonalterved, illetve térképed?

Van mindenki által ismert, előre egyeztetett találkozási pont a családoddal?

3. A Bug In Plan – Terv a “visszaköltözésre”

Gondolkodj el egy percre. Tételezzük fel, hogy haza tudtál jönni ismételten, és megállapítottad, hogy közvetlen életveszély már nincs, de a helyzet azért közel sem normális. Most mi a teendő? A visszaköltözési terv olyan helyzetekre van, amikor lehetsz, maradhatsz az otthonodban, de az előzetes felkészülésedre kell hagyatkoznod. Ez jelentheti azt, hogy víz és áram nélkül kell lenned egy hosszabb ideig. Vagy jelentheti azt is, hogy valamilyen oknál fogva egyáltalán nem hagyhatod el az otthonodat.

Van arra terved, hogy tudsz így élni? A visszaköltözési terv víz és élelem felhalmozását kell elsődlegesen tartalmazza. Mit fogsz enni, ha a fagyasztódban, hűtődben levő minden étel megromlott? Valószínűleg nem a BOB-odban levő, hátizsákban tartható élelmiszereken szeretnél élni, ha nem muszáj.

Mennyi vized van otthon? Van megoldásod a szennyvíz kezelésére? (nincs víz – nincs szennyvíz)

Vannak esetleg felkészületlen szomszédaid, akikkel számolnod kell (segíteni őket, vagy megvédeni magad tőlük)?

Egy városi túlélési helyzet, vészhelyzet mindig nehezebb, ahhoz képest, mintha ez vidéken, falun ért volna téged, de egy hazajutást segítő csomaggal, egy menekülési- és visszaköltözési tervvel nagy mértékben javíthatod esélyeidet és felkészültebb lehetsz a legtöbb embernél.

 

Kép forrása: Flickr | Johannes Lundberg
Forrás: http://survivalcache.com/urban-survival/