20 tipp az otthonod biztonságosabbá tételéhez

Gyakori téma itt az oldalon is, mi a teendő a természetben előforduló különböző helyzetekben, hogyan kezeljünk természeti katasztrófákat, hogyan készüljünk fel nem várt eseményekre.
De mi a helyzet, ha nem történik környezeti katasztrófa, otthon vagyunk (vagy valahol máshol) békességben, de valaki illetéktelenül be akar hatolni otthonunkba?
A cikkben 20 tanácsot olvashatsz, mellyel biztonságosabbá teheted házadat, megnehezítheted a betörők, támadók dolgát.
1. Biztosítsd az ajtóidat több ponton záródó zárakkal.

Ezek talán nem a legolcsóbbak, illetve kényelmetlen több kulccsal járni a mindennapokban, de egy betörés által okozott kár biztosan nagyobb, mint a zárak költsége, valamint sokkal nagyobb, mint a kulcsok cipelése által okozott kényelmetlenség.

2. Erősítsd meg az ajtókeretet.
Ne feledd, a zár csak olyan erős, amilyen erős az ajtókeret. Nem számít, hány ponton záródik az ajtó, ha az egész egy gyenge, helyéről könnyen kimozduló ajtókeretbe, tokba csatlakozik. Egy erősebb ember ezt könnyen betörheti akár a vállával is.
3. Ne hagyd kint a kulcsokat.
Még ha trükkösnek is gondolod magad, ne hagyd a kulcsot a lábtörlő, virágcserép stb. alatt, még az autó aljára helyezhető mágneses kulcstartón se. A betörők ismerik ezeket a helyeket és hidd el, ezen a téren biztosan kreatívabbak, rutinosabbak nálad, ismerik az összes ilyen rejtekhelyet.
4. Ne írd rá a nevedet és címedet a kulcstartódra.
Ha elveszíted (ami mindenkivel megesik), könnyen rossz kezekbe kerülhetnek kulcsaid. Ha még a címed, neved is rajta van, innen egyenes az út a könnyű, ámde illetéktelen, lakásodba való bejutásig.
5. Az ajtó és bejárat környékét jól világítsd meg.
Ez nem kell feltétlenül sokba kerüljön. Már egész olcsón lehet napelemes kis kerti lámpákat kapni, illetve időzítős világítással is meg lehet oldani, hogy a bejárat környékének megvilágítása nem kerüljön egy vagyonba. Remek megoldás a mozgásérzékelős lámpa is, mely csak akkor lép működésbe, ha valaki elmegy előtte.
6. Fontold meg egy riasztórendszer beszereltetését.
Itt nem feltétlenül a legmodernebb high-tech berendezésekre gondolok. Sőt, annak a hangoztatása, hogy neked a legmodernebb rendszer van beszerelve, azt sugallja, hogy rengeteg nagy értékű dolog van a házadban, amit óvni szeretnél.
7. A különösen fontos tárolóhelyiségeket lásd el külön zárral.
Garázs, kis kerti házikó stb. Noha talán fő értékeidet nem itt tárolod, biztosan hiányoznának az itt levő dolgok is, valamint pl. egy garázsból rengeteg eszközt vihet magával a betörő, ami megkönnyíti magába a házba való bejutását.
8. Biztosítsd postaládádat.
A személyiségtolvajok számára egy túlcsorduló postaláda kifejezetten csábító lehetőség, arról nem is beszélve, hogy egyértelműen tudatja a kívülállókkal, hogy senki nem tartózkodik a házban. Egy postafiók bérlése jó megoldás lehet. Ha ezt nem is teszed meg, egy jó zárral ellátott, nagyobb űrtartalmú postaládába érdemes befektetni.
9. Tartsd rendben az előkertedet és környékét.
A nem karbantartott, elburjánzott növényzet remek rejtőzködési lehetőség egy betörő, támadó számára. Az ajtó és bejárat előtti terület mindig legyen tisztán átlátható, így a szomszédok is könnyen észreveszik, ha illetéktelen személy ólálkodik ott.
10. Szólj megbízható embereknek, ha hosszabb időre elmész otthonról.
Ez persze nem mindenhol működik, de jó szomszédi viszony esetén a szomszédokkal, vagy kisebb közösség esetében akár a rendőrökkel is érdemes lehet tudatni, ha egy darabig nem leszünk otthon.
11. Légy óvatos, hogy ki jön az ajtód közelébe.
Mindegy, hogy idegenek, kézbesítők, hivatalos személyek, ha váratlan az érkezésük, légy óvatos. Érdemes lehet elkérni az illetők igazolványát, adott esetben, ha van rá mód visszaellenőrizni azt (pl. azonosítószámukat tudják-e fejből?). Ma már bárhol lehet egyenruhát vásárolni és a számítógépek korában egy hitelesnek tűnő igazolványt sem nagy mutatvány elkészíteni. Szerencsére nem gyakoriak az ilyen visszaélések, de azért érdemes résen lenni.
12. Szerelj zárat a külső kapura.
Így nem kell az előkertedben megjelenő emberektől tartanod, plusz ha valaki az ajtón kopog, az rögtön elővigyázatosságra int (hiszen valahogy átjutott a bezárt kapun).
13. Ismerd szomszédaidat.
Nem szükséges a legjobb barátoknak lenned velük minden áron, de arcról és névről ismerni őket, tudni egymásról néhány dolgot mindenképpen hasznos lehet rengeteg szituációban.
14. Szerezz egy kutyát.
A kutyák remek házőrzők, ezt mindenki tudja. Még a manapság divatos nagyon kistestű kutyák is korán jelezhetik, ha valaki van a ház, vagy az ajtó környékén.
15. Ültess “akadályozó” növényeket.
Ezek nem feltétlenül kell csúnyák legyenek, a rózsabokor tipikus példa arra, hogy egy növény egyszerre lehet dekoratív, valamint teheti kifejezetten nehézzé, kényelmetlenné a rajta való átkelést. Tüskés, szúrós növények alkalmasak főleg erre a feladatra, például ablakok alá ültetve.
16. Intézd el, hogy valaki ápolja otthonodat, ha távol vagy.
Hosszabb távollét esetére érdemes lehet megszervezni egy fűnyírást, a postaláda ürítését, valamint minden egyéb olyan feladat elvégzését, melyek elmaradása egyértelműen jelzi, hogy a ház üres.
17. Biztosítsd a tolóajtókat.
Az ezeken levő zárak rendszerint nem túl erősek, valami további megerősítés, biztosíték hasznos lehet.
18. Biztosítsd az üvegfelületeket.
Az ajtón levő üveg betörése, majd a kulcs megszerzése klasszikus módszer, ma már léteznek dekoratív fémrácsok ennek megelőzésére.
19. Biztosíts magadnak biztonságos helyet a lakáson belül.
Hasznos lehet egy hely, ahová szükség esetén be tudsz zárkózni, amíg megérkezik a segítség. Egy megerősített, zárral ellátott hálószobaajtó jó kiindulási pont.
20. Tegyél lakatot a szádra is.
Gondold meg, kinek, hol meséled el, hogy milyen értékek vannak a házadban, milyen biztonsági megoldásokat alkalmazol, valamint azt, hogy mennyire sajnálod, hogy nem találtál senkit, aki a 2 hetes nyaralás alatt rá tudna nézni a házadra.

 

Gondolkozz egy betörő fejével! Közelítsd meg házadat, járkálj benne úgy, mintha rossz lenne szándékod. Sok hiányosságra, hibára fény derülhet! Gondolkozz, hogy ha betörő lennél, betörnél magadhoz? Ha igen, hogy tennéd, hogyan, honnan kezdenél neki?
Mivel ingatlanodat jól ismered, egy közeli barát, családtag is segíthet ebben. Beszéljétek át a tapasztalatokat, foltozd be a biztonsági réseket!

 

Te mivel egészítenéd ki a listát, mi lehet még hasznos módszer a betörők dolgának megnehezítésére, otthonod védelmére?

 

Forrás: survivallife.com
Kép forrása: Flickr | *sax