14 hasznos tanács arra az esetre, ha eltévedsz a vadonban

Képzeld el hogy elmész túrázni egy csapattal és te egyszerűen csak lemaradsz, mígnem teljesen egyedül találod magad az erdőben és hiába keresed már senki nincs a közeledben. Ijesztően hangzik nem igaz? Mi lesz, ha nemcsak a társaidat nem találod, de még a táborhelyre vezető utat sem? Eltévedni egy erdőben félelmetes érzés, ahhoz hogy az ember túlélje azon múlik, hogy mennyire képes megőrizni a nyugalmát és tiszta fejjel gondolkozni, mennyire gyakorlott és tapasztalt a túlélési technikákat illetően és mennyire képes kihasználni a természet adta lehetőségeket. Ezek a tippek segítenek átvészelni még egy ilyen nehéz helyzetet is.

Senki nem úgy megy el túrázni, hogy el fog tévedni, de soha nem árt, ha felkészült vagy. Szóval mielőtt elindulsz az útra mindig tartsd be ezeket a szabályokat:

1. Tervezz! Ne menj tájékozatlanul a vadonba. Legyen egy határozott kép a fejedben a tájról, nem baj ha nem is pontos, de azért nagyjából tudd, hogy merre vannak az útvonalak és ismered meg a környéket. Tanulmányozd a térképet és memorizálj amennyit csak tudsz! Győződj meg róla, hogy a térképet eltetted a táskádba! Ezen kívül fontos, hogy megismerd a helyi növény- és állatvilágot, akár az életed mentheti meg, ha tudod hogy melyik növényt lehet megenni, melyiket nem.

2. Mielőtt elmész egyél rendesen és mond el valakinek, hogy hová mentél, merre indultál, meddig leszel távol! A rendes étkezés fontos, hiszen az energiádra szükséged lesz minden helyzetben. Ne kövesd el azt a hibát, hogy nem szólsz senkinek és egyszer csak elindulsz egyedül, vagy szó nélkül a csoporthoz csapódsz. Valakinek tudnia kell hogy pontosan mikor és hová tartottál, így ha nem érsz vissza időben ő tudni fogja, hogy baj van és hamarabb indulnak a keresésedre.

3. Vidd magaddal a túlélő felszerelésed! Egyik cikkünkben már leírtuk, mik a túléléshez elengedhetetlen eszközök, amik mindig legyenek veled.

4. Vigyél kommunikációs eszközöket! Lehet ez mobiltelefon tartalék akkumulátorral, vagy hordozható CB rádió, ami szerintem jobb választás, ugyanis ezzel tudsz a leggyorsabban segítséget hívni. A telefonoddal lehetnek gondok, például nincs elég térerő, ha pedig használni akarod fel kell másznod egy fára. Ezt jobb ha nem teszed, hiszen balesetveszélyes és könnyen megsebesülhetsz. Van még egy lehetőség, ami nagyon hasznos és kicsit sem olcsó. SPOT Messenger a készülék neve. Ez egy műholdas kommunikációs eszköz, többek között lehetővé teszi, hogy bárhonnan segítséget kérhess ha bajban vagy, illetve hogy elérd a családod, barátaidat és tudasd velük, hogy jól vagy.

Mi a teendő ha már eltévedtél:

1. Ne pánikolj! A pánikba esés veszélyesebb minden másnál, ugyanis leblokkolja a józan ítélőképességed, márpedig a legfontosabb eszközöd az agyad. Abban a pillanatban, amikor rádöbbensz, hogy eltévedtél állj meg! Vegyél egy nagy levegőt és próbálj meg nyugodt maradni. Mielőtt cselekedsz, kövesd ezeket a lépéseket:

  • Ülj le!
  • Gondolkozz!
  • Figyeld meg a környezeted!
  • Készítsd elő a felszerelésed a túlélésre!

2. Ismerd meg és jelöld meg a jelenlegi pozíciódat! Bárhol is vagy ez lesz a te “kiindulási pontod”. Találj egy módod, ahogy megjelölheted, például egy tartalék ruhadarabodat egy fához kötözöd, vagy egy halom követ egy kupacba hordasz, vagy bármi más a lényeg hogy mindig megismerd. Ezen kívül fontos, hogy tanuld meg a kiindulási helyed alap irányait – a nap keleten kel fel és nyugaton megy le. Például, ha késő délután van és a nap a jobb oldaladon van, valószínűleg épp dél felé nézel. Használd ezt a módszert, hogy meghatározhasd az irányokat.

3. Maradj egy helyben! Ez nem csak megnöveli az esélyeidet, hogy hamarabb megtaláljanak, de csökkented az energia, a víz és élelem felhasználásod is. Keress egy közeli árnyékos helyet, ha túlságosan meleg van, hiszen a közvetlen napfény növeli a kockázatát a kiszáradásnak és napégésnek. Amennyiben valaki mással tévedtél el, semmiképp se váljatok külön! Az összetartás segíteni fog túlélni ezt a helyzetet.

4. Rakj tüzet! Első sorban győződj meg róla, hogy elegendő tartalék fát, gallyat, fakérget, száraz növényeket gyűjtöttél össze és ez éjszakára is elég lesz. Lehetőleg kezd a tűzgyújtást mielőtt lemegy a nap, még akkor is, ha meleg van. Amikor már beesteledett, a sötétben és a hidegben sokkal nehezebb dolgod lesz és minden bizonnyal nagyobb biztonságban fogod magad érezni tűz mellett. Azt javaslom rakj kisebb tűzet, ugyanis ezt könnyebb életben tartani mint a nagyot, mivel kevesebb fűtőanyagot igényel, így kevesebb időt kell száraz növények keresésére fordítanod. Mindig jól jöhet, ha van nálad vízálló gyufa, öngyújtó vagy szikragyújtó. Figyel oda, hogy hová raksz tüzet! Legyen megfelelő távolságra fáktól, bokroktól. Emlékezz rá, hogy egy erdőtüzet nehezebb túlélni, mint ha “csak” el vagy tévedve az erdőben!

5. Jelezd a helyzeted! Csinálj zajt! Bárhogyan, például kiabálj, énekelj, fütyülj vagy üss össze köveket. A legegyszerűbb, ha rendelkezel többfunkciós vészhelyzeti síppal, ez kevésbé megterhelő. Előfordulhat, hogy egy hegy vagy erdő rétjének a közelében vagy, ebben az estben sötét falevelekből, kérgekből, ágakból készíts egy nagy háromszöget, amit az égből is lehet látni. Ha homokos tájon tévedtél el, a homokba rajzold a háromszöget. A világ majdnem minden pontján ez az elfogadott segítségkérő jel. Ezen kívül tűzzel is jelezhetsz, esetleg tükör fényével, vagy ha éppen van nálad HELP feliratú zászlóval.

6. Tanulmányozd a környezeted! Ne menj túl messze, de fontos hogy tudd mi vesz körül. Amikor elindulsz vizet keresni, menedéket, vagy a táborhelyre vezető utat fontos hogy visszatalálj a kiindulási ponthoz.

7. Találj egy tiszta vízforrást! Mind tudjuk, hogy az ember három napig bírja víz nélkül, de a második nap végére a vízhiány nagyon megvisel és utána sokkal nehezebb lesz a kutatás, ezért próbálj meg legkésőbb a második napon vizet találni. A legjobb egy forrásvíz, mert ez szinte biztos, hogy nem szennyezett, viszont sajnos kicsi az esély, hogy találj egyet. Ezért próbáld figyelni a közelben repülő madarakat, ők szeretnek a tiszta víz közelében maradni. Ezen kívül sziklák hasadékában találhatsz még vizet.

8. Tisztítsd meg a vizet! Egy folyó jobb választás az állóvíznél, de itt is meg van az esélye, hogy szennyezett és nem biztonságos meginni, viszont nincs más választásod. Mielőtt megiszod mindenképp tisztítsd meg! A hátizsákodban tarts vízfertőtlenítő tablettát, ez nagyon kicsi helyet foglal el és akár egy liter vizet is megtisztíthatsz vele. Ezen kívül vihetsz magaddal vízszűrős kulacsot, vagy tasakos tartós vizet, ezek akár öt évig is elállnak. A lényeg, hogy valamelyik ezek közül mindenképp legyen nálad. Másik lehetőség ha felforralod a vizet, viszont ha nincs nálad edény amiben megteheted és a táskádban sem találsz eszközt amivel megszűröd, akkor se ess kétségbe egy előző cikkünkben leírtuk, hogyan kell szűrni a vizet a természetben.

9. Találj, vagy készíts menedéket! Biztonságos menedék nélkül teljesen ki vagy téve a természetnek, kockáztatod a kihűlést vagy a hőgutát (természetesen az időjárástól függ). Szerencsére az erdők tele vannak használható eszközökkel és felszereléssel, hogy megfelelő menedékhelyet és tüzet tudj építeni. Először keress egy letört vagy lehajló fát, ebből tudsz majd egy A- vázú menedéket építeni, a lehajolt fa mindkét oldalára kezdj el nagy levelű ágakat pakolni fésű alakban, minél többet egymásra. Ezek az ágak jók eső ellen, tompítják a szelet és árnyékot adnak. Emellett még a barlangok is jó menedékhelyek lehetnek, de mindenekelőtt győződj meg róla, hogy nem lakják medvék, nagyon testű ragadozók, kígyók vagy más barátságtalan állatok. Ha havazik építs egy “hókunyhót”, ugyanis a hó remek szigetelő. Nagyon fontos, hogy semmiképpen se építs menedéket túlságosan elrejtve és ne töltsd bent minden időd, lehet hogy biztonságosabbnak érzed, de a legfontosabb hogy megtaláljanak és ha nem feltűnő te pedig bent vagy lehet nem vesznek észre a keresőid. Ne fordíts túl sok energiát a tökéletes menedékhely építésére, mert teljesen kimerít az energiáidra pedig még szükséged lesz.

10. Keress élelmet! A legtöbb egészséges felnőtt három hétig is képes túlélni élelem nélkül. Az ételre is ugyanaz vonatkozik mint a vízre, csak azt edd meg amiről tudod, hogy biztonságos az elfogyasztása. Könnyen lehet fertőzéseket kapni, ami rontja az esélyeidet a túlélésre. A rovaroktól és bogaraktól nem kell félned, talán gusztustalanok, de a szöcskékben például hasznos tápanyagok vannak. Viszont minden bogarat süss meg, mert paraziták vannak bennük, amik halálosak lehetnek. Ne egyél hernyókat, szentjánosbogár-féléket, vagy olyan rovarokat, amik harapnak vagy fullánkjuk van. Fontos, hogy mielőtt bármelyik rovart megeszed, szedd le a fejét, a lábát és a szárnyait. Ha víz közelében vagy, szerencséd van, mert a hal biztonságos táplálék, bár a kifogása sosem egyszerű. Kerüld el a gombákat, bogyókat, nem számít milyen éhes vagy, a legtöbb bogyó az erdőben mérgező, főleg a fehér színűek.

Túlélni a természetben nagy kihívás mind fizikailag mind szellemileg, a legjobbakat is megviseli, ezért fontos, hogy mindig legyél éber, hallgass az ösztöneidre és amikor elmész túrázni próbáld ki ezeket a tanácsokat, gyakorolj hiszen ez is fontos és a tapasztalattal olyan ismereteket szerezhetsz, amiket nem lehet megtanulni. És a legfontosabb: mindig légy felkészült! 😉

Forrás: wikihow.com
Kép forrása: Flickr | Kai Lehmann